© Eufy

Slimme cameramaker Eufy meldt voortaan als beelden naar cloud gaan

Slimme cameramaker Eufy meldt voortaan als beelden naar cloud gaan

06-12-2022 13:29 Laatste update: 13:29

Het Chinese Eufy maakt cameradeurbellen en slimme camera's voor in en om het huis. Die bleken ongemerkt beelden te uploaden naar de cloud. Eufy meldt vanaf nu als dat gebeurt.

Eufy-camera's bewaren hun beelden standaard alleen offline, op een SD-kaartje in de camera of op een hub bij de router van de gebruiker. Vorige week bleek dat er toch beelden werden geüpload door de camera's naar de cloud van Eufy. Gebruikers zelf konden dat niet weten. Eufy zei toen dat het ging om stilstaande beelden, bedoeld om te tonen bij een melding op de smartphones van gebruikers. Het bedrijf beloofde verduidelijking.

Die verduidelijking is er nu, in de vorm van een update aan de Eufy Security-app, meldt ZDNet. Voortaan staat in de instellingen een waarschuwing. Wie kiest voor smartphone-meldingen met beeld, leest dan dat die beelden 'tijdelijk in de cloud' worden opgeslagen 'voor een betere ervaring'.

Gebruik zonder cloud ook mogelijk

Standaard staat de app ingesteld op meldingen zonder afbeeldingen. Bij die instelling worden er ook geen beelden naar de cloud van Eufy gestuurd, en moeten gebruikers eerst de app openen om te zien wat er in en om hun huis gebeurt.

De fout van Eufy werd ontdekt door beveiligingsexpert Paul Moore. Hij ontdekte ook dat camerabeelden van Eufy vanaf een afstand door iedereen te bekijken is die het juiste internetadres van de camera kan achterhalen. Volgens Eufy zijn die beelden versleuteld, maar The Verge wist het lek van Moore te herhalen, ondanks ontkenning van Eufy. Het bedrijf heeft nog niet op die kwetsbaarheid gereageerd.

Je smart home simpeler maken?