Toezichtsraad Meta: 'Uitzonderingen voor 'VIP-accounts' gaan te ver'
Roep om nieuw systeem

Toezichtsraad Meta: 'Uitzonderingen voor 'VIP-accounts' gaan te ver'

06-12-2022 14:35 Laatste update: 14:35

De onafhankelijke toezichtsraad van Facebook- en Instagram-moederbedrijf Meta roept op tot een nieuw beoordelingssysteem voor 'belangrijke accounts'. Die krijgen nu nog te vaak een speciale behandeling, die ingaat tegen de eigen regels van Meta.

Het onafhankelijke Oversight Board van Meta heeft zich de afgelopen tijd gebogen over accounts van VIPs. Die accounts zouden te vaak een voorkeursbehandeling krijgen als het gaat om de eigen regels van Meta. Het gaat om miljoenen accounts van beroemdheden, politici en influencers.

Als zulke gebruikers iets plaatsen dat eigenlijk niet mag op Instagram of Facebook, krijgen zij vaak een uitzondering. Bij die afweging "wordt de commerciële waarde van de gebruiker voor Meta boven de bedrijfswaarden gesteld, en de verantwoordelijkheden op het gebied van mensenrechten", aldus de raad.

Milder voor 'belangrijke accounts'

Het zogenoemde cross-check-programma van Meta voor berichten van VIPs kwam vorig jaar al in opspraak. Toen trok klokkenluider Frances Haugen aan de bel door interne documenten te openbaren. Uit die stukken bleek dat Meta veel milder was voor belangrijke gebruikers dan het had verteld aan het Oversight Board. Hoewel Meta die raad zelf betaalt, opereert die onafhankelijk en heeft de raad geen toegang tot interne stukken.

Door de klokkenluider bleek ook dat veel meer accounts een speciale behandeling krijgen dan Meta had verteld. Een voorbeeld dat in de stukken van Haugen naar voren kwam, was een naaktfoto die werd geplaatst door voetballer Neymar. Normaal gesproken is naakt verboden op de platforms van Meta, maar Neymar is dermate beroemd dat hij een uitzondering kreeg via het cross-check-programma.

Advies is niet bindend

De toezichtsraad stelt dat Meta wel een bepaald systeem moet hebben om 'fouten in zijn eigen handhaving' te herstellen. Zulke fouten zullen er altijd zijn, zegt de raad met het oog op de enorme hoeveelheid berichten, foto's en video's die gebruikers plaatsen. Maar Meta heeft volgens de raad wel "een verantwoordelijkheid om die problemen op te lossen op manieren waarvan alle gebruikers profiteren, niet alleen een select gezelschap".

De raad doet 32 aanbevelingen die het cross-check-programma eerlijker moeten maken. Het zou transparanter moeten, zodat voor iedereen duidelijk is wie waarom een voorkeursbehandeling krijgt. Ook moet de impact van het systeem regelmatig worden onderzocht, vindt de raad. Zeker voor accounts van overheden en politici moet Meta extra voorzichtig handelen, vindt de raad, met eisen die allemaal publiekelijk bekend zijn.

Het advies van de toezichtsraad is niet bindend, maar Meta moet er wel op reageren. Normaal gesproken is dat binnen 60 dagen, maar Meta heeft in deze zaak uitstel aangevraagd. Een reactie van Meta volgt daarom binnen 90 dagen.