© Apple

Apple Music krijgt karaoke-functie 'Sing' met automatische songteksten

Tekst wordt per lettergreep belicht, stemvolume is aanpasbaar.

Vocalen zelf zachter zetten

Apple Music krijgt karaoke-functie 'Sing' met automatische songteksten

06-12-2022 16:09 Laatste update: 16:35

Apple Music krijgt later deze maand de karaoke-functie Sing. Songteksten komen dan op het juiste tempo in beeld en gebruikers kunnen desgewenst de zanger of zangeres zachter zetten of volledig wegdraaien.

Apple Music heeft al langer een knop die songteksten regel voor regel in beeld brengt. Die functie wordt later deze maand uitgebreid tot Apple Music Sing. De songtekst wordt dan geanimeerd, zodat precies te zien is wanneer en met welk tempo de tekst gezongen wordt.

Gebruikers kunnen dan op karaoke-achtige manier meezingen. Daarbij kan ook de stem van de zanger of zangeres van het originele nummer zachter worden gezet. Daarvoor komt een extra volumeknop, zodat gebruikers de stem ook bijna volledig uit kunnen zetten. De rest van de muziek blijft dan gewoon doorspelen. Gebruikers kunnen hun zangkunsten niet opnemen, de functie is volgens Apple bedoeld voor live gebruik – alleen of met vrienden.

Tientallen miljoenen nummers

De functie werkt bij de introductie volgens Apple met "tientallen miljoenen nummers". Het is niet duidelijk of dat alleen engelstalige nummers zijn, of dat bijvoorbeeld ook Nederlandstalige nummers de functie al ondersteunen. Het volledige aanbod van Apple Music bestaat inmiddels uit ruim 100 miljoen nummers.

De nieuwe functie maakt ook onderscheid tussen songteksten als er meerdere zangers zijn. Achtergrondzang wordt kleiner afgebeeld, en bij duetten wordt de tekst links en rechts uitgelijnd. Als de functie later deze maand beschikbaar komt, heeft Apple ook ruim 50 playlists met nummers die volgens het bedrijf goed geschikt zijn voor de functie.

Apple Music Sing is later deze maand beschikbaar voor alle abonnees, en kan worden gebruikt op recente iPhones, iPads en de nieuwe Apple TV 4K.