EU wil meldplicht voor elke Europese crypto-transactie
Misgelopen btw-inkomsten

EU wil meldplicht voor elke Europese crypto-transactie

08-12-2022 15:28 Laatste update: 09-12-2022 07:50

Als het aan de Europese Commissie ligt, moet elke handelsplaats voor crypto-activa vanaf 2026 alle transacties van EU-burgers doorgeven aan de Europese belastingdiensten.

Wie dikke winst maakt met bitcoin of een andere cryptomunt, moet dat officieel melden bij de belastingdienst. Maar het is niet moeilijk om zulke winst onvermeld en dus onbelast te houden, en dat wil de Europese Commissie veranderen. Met een nieuw wetsvoorstel wordt gepleit voor een meldplicht voor elke crypto-handelsplaats.

Vanaf 1 januari 2026 zou elk bedrijf dat handelt in cryptovaluta elke transactie van klanten in de EU moeten melden aan Europese belastingdiensten. Die regels gaan gelden voor alle cryptoactiva-bedrijven, ongeacht waar die zijn gevestigd en hoe groot of klein ze zijn. "De anonimiteit zorgt ervoor dat veel gebruikers van crypto-activa die aanzienlijke winsten maken, onder de radar van nationale belastingautoriteiten blijven. Dit is onaanvaardbaar", aldus Paolo Gentiloni, Eurocommissaris voor Economie.

Miljarden aan misgelopen btw

Met de plannen wil de commissie de oplopende som misgelopen belastingen dichten. In 2020 liep Europa volgens eigen cijfers bijvoorbeeld 93 miljard euro aan btw-inkomsten mis. Een kwart daarvan is volgens Europa direct toe te schrijven aan btw-fraude. Die gemiste inkomsten wil de Europese Commissie tegengaan met zo'n crypto-meldplicht, maar ook met een modernisering van het Europese btw-systeem.

Er zijn nog een aantal horden te nemen voordat een eventuele crypto-meldplicht echt een wet wordt. Het voorstel zal eerst worden bekeken door de beleidsmakers van het Europees Parlement. Na eventuele aanpassingen moeten ook de Europese lidstaten nog akkoord gaan met het voorstel. Gelekte stukken wezen eerder uit dat de commissie jaarlijks zeker 2,5 miljard euro aan btw-inkomsten verwacht met nieuwe regelgeving.