'I'm rich, bitch'

Musk uitgejoeld tijdens optreden comedian Dave Chapelle

12 december 2022 om 16:17
Laatste update: 12 december 2022 om 16:19

Miljardair Elon Musk werd vannacht tijdens een optreden van comedian Dave Chapelle op het podium gehaald. Het publiek joelde hem massaal uit.

Beelden van het voorval werden opgenomen en verspreid door Twitter-gebruiker @CleoPat48937885, maar al snel werden zowel de video als het account offline gehaald. Anderen hebben de betreffende video echter opgeslagen en opnieuw via Twitter verspreid.

In de video staat miljardair Musk naast comedian Chapelle. Het boegeroep komt volgens Chapelle alleen 'van bovenuit de zaal, waar de goedkope stoelen zijn'. Musk roept op een gegeven moment ook 'I'm rich, bitch', een verwijzing naar een oude sketch van Chapelle. Het is niet duidelijk waarom het account en de video van de originele verspreider verwijderd zijn.

Musk slaat wild om zich heen

Rond zijn verschijning op het podium bij Chapelle, slaat Musk wild om zich heen op Twitter. Zo roept hij op tot de vervolging van Anthony Fauci, het hoofd van de Amerikaanse evenknie van de RIVM. Met die tweet haalt hij ook meteen uit naar het groeiende gebruik om voornaamwoorden te vermelden, als handreiking naar mensen met niet-doorsnee voornaamwoorden.

Die aanval op voornaamwoorden en Fauci komt Musk op kritiek te staan van astronaut Scott Kelly. Musk reageert op die kritiek door te stellen dat het vermelden van voornaamwoorden 'opdringerig' is. Ook beweert de miljardair zonder bewijs dat uitspraken van Fauci zouden hebben geleid tot 'miljoenen doden'.

Aanval op oud-hoofd moderatie

Verder vond Musk het dit weekend nodig om zijn voormalig hoofd moderatie door het slijk te halen. Yoel Roth was tot voor kort verantwoordelijk voor de afdeling Trust & Safety en moest zorgen voor een veilige omgeving op Twitter, door bijvoorbeeld haatreacties aan te pakken. Musk voert een losser beleid, en vindt het bevorderlijk om zoveel mogelijk berichten te laten staan.

Nu haalt Musk een fragment aan uit het proefschrift dat Roth in 2016 schreef. Daarmee insinueert Musk tegenover zijn miljoenen volgers dat Roth voorstander zou zijn van de seksualisering van kinderen – iets dat helemaal niet blijkt uit het fragment.

Ook probeert Musk met de publicatie van allerlei interne Twitter-stukken te bewijzen dat Twitter een voorkeursbeleid zou voeren op politiek gebied, en een bewust los beleid op het gebied van de verspreiding van kinderporno. "Dit is niet waar", reageerde oprichter en voormalig topman Jack Dorsey al op de aantijgingen van Musk.

Musk werd eerder al eens aangeklaagd omdat hij iemand op Twitter voor 'pedo' had uitgescholden. De Amerikaanse jury vond toen echter dat niet was bewezen dat het slachtoffer daar ook echt schade door had geleden, en dus werd Musk toen vrijgesproken.

Luister ook de Bright Podcast:

<iframe allow="autoplay *; encrypted-media *; fullscreen *; clipboard-write" frameBorder="0" height="175" style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;background:transparent" sandbox="allow-forms allow-popups allow-same-origin allow-scripts allow-storage-access-by-user-activation allow-top-navigation-by-user-activation"></iframe>