printer update printers updaten hack smart home updates
Smart Home

Hacker stuurt kerstkaart met waarschuwing naar gehackte printers

13 december om 08:45
Laatste update: 13 december om 11:58

De overheid heeft een ethische hacker ingeschakeld om via gehackte printers een speciale kerstkaart te 'bezorgen'. Daarop stond de waarschuwing om slimme apparaten vaker te updaten.

De hacker kreeg met een laptop vanaf de straat via wifi-netwerken toegang tot de slecht beveiligde printers. Uit de apparaten rolde vervolgens een waarschuwende 'kerstboodschap'. De ludieke actie is onderdeel van de campagne 'Doe je updates’, die consumenten bewust moet maken gadgets vaker te updaten om zo het risico op hacks te verkleinen. Het hacken gebeurde pas na toestemming van de huishoudens, zegt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

"Door je apparaten te updaten zorg je ervoor dat de nieuwste beveiliging op de apparaten staat. Zo maak je het criminele hackers veel moeilijker", aldus de ethische hacker Dirk-Jan Bartels van Eurofins Digital Testing & Cyber Security. "Omdat slimme apparaten verbonden zijn met je wifi-netwerk kunnen hackers via de apparaten bij persoonlijke gegevens komen. Het was goed om mensen op deze ludieke manier bewust te maken van mogelijke beveiligingsrisico's. Bij de huishoudens waar het lukte merkte je echt de verbazing."

Veel gadgets niet tijdig geüpdate

Van de Nederlandse huishoudens heeft 91 procent één of meerdere slimme apparaten, zoals een slimme thermostaat of een smart-tv. Maar de helft geeft aan de gadgets regelmatig te updaten. Slechts 44 procent van de Nederlanders update hun draadloze printer. Huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en wasmachines (31 procent) en slimme schakelaars (27 procent) worden het minst geüpdatet.

Het ministerie raadt consumenten aan altijd zelf regelmatig in de instellingen te checken of er een update beschikbaar is, doordat ze daarvan niet altijd een melding ontvangen. Vorig jaar werden bijna 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime.

Smart home: let op dit logo