Grote groei verkoop slimme thermostaat: kwart huishoudens heeft er eentje
Smart Home

Grote groei verkoop slimme thermostaat: kwart huishoudens heeft er eentje

29-11-2022 10:15 Laatste update: 10:18

Het aantal Nederlanders met een slimme thermostaat is dit jaar met 32 procent gestegen. Een kwart van de huishoudens heeft nu zo'n apparaat. Vorig jaar was dat nog 19 procent.

In totaal zijn er twee miljoen slimme thermostaten in Nederland, meldt Multiscope, dat bijna vijfduizend Nederlanders ondervroeg. Van alle koopwoningen is 28 procent voorzien van een slimme thermostaat, bij huurhuizen is dat 16 procent.

Energierekening

Voor 68 procent van de Nederlanders was besparen op de energierekening de belangrijkste reden om een slimme thermostaat te kopen. Ook noemt 45 procent meer inzicht in het energiegebruik als motivatie, waarbij opvalt dat meer vrouwen (61 procent) dan mannen (36 procent) dit belangrijk vinden. Verder worden 'gemak' en 'controle' vaak genoemd als redenen voor de aanschaf van een slimme thermostaat.

Energieleveranciers

UnitedConsumers heeft het hoogste percentage bezitters van slimme thermostaten (41 procent), gevolgd door Eneco (37 procent), Greenchoice (30 procent), Vandebron (27 procent) en Energiedirect (27 procent). 

Honeywell is in Nederland het grootste merk voor slimme thermostaten, gevolgd door Toon, Google Nest, Nefit en Remeha.

Luister ook:

Het is Smart Home Week bij Bright: we praten je bij over smart home, testen slimme gadgets en bezoeken de slimste huizen van Nederland. Volg de themaweek.