© Ziggo/Yasmine Hargreaves

Ziggo rondt upgrade netwerk af: gigabit-internet voor alle klanten beschikbaar

Ziggo sloot Soest vandaag aan op gigabit-internet.

'Internet voorlopig snel genoeg'

Ziggo rondt upgrade netwerk af: gigabit-internet voor alle klanten beschikbaar

13-12-2022 15:01 Laatste update: 16:56

VodafoneZiggo heeft de landelijke upgrade van zijn netwerk na drie jaar afgerond. Voor alle klanten van de provider is nu een downloadsnelheid van 1 gigabit per seconde beschikbaar. Ziggo test binnenkort ook nog hogere datasnelheden, hoewel die volgens het bedrijf 'nu nog niet nodig' zijn.

VodafoneZiggo begon drie jaar geleden met een landelijke operatie om zijn netwerk te voorzien van de Docsis 3.1-standaard, die wordt gebruikt voor het laatste stuk kabel naar de klant. De nieuwe standaard maakt de hogere datasnelheden mogelijk. Vandaag is de laatste stap gezet in Soest, zo maakte de provider bekend. In Soest kunnen 21.000 huishoudens en bedrijven nu kiezen voor gigabit-internet. 

De downloadsnelheid van 1 Gbit/s is alleen beschikbaar bij de duurste abonnementen. De provider wil niet zeggen hoeveel procent van zijn klanten zo'n abonnement heeft.

'Voorlopig meer dan genoeg'

Volgens VodafoneZiggo is 1 Gbit/s 'vooralsnog meer dan genoeg voor de meeste huishoudens'. "Zo kunnen 80 mensen tegelijk vergaderen via Microsoft Teams en kunnen 40 mensen tegelijk tv kijken in 4K-kwaliteit." Naast meer capaciteit en hogere up- en downloadsnelheden, is het hele netwerk volgens de provider 'ook nog stabieler'.

In totaal zijn 7 miljoen huishoudens en bedrijven aangesloten op gigabit-internet. Ziggo-monteurs hebben daarvoor 7,3 miljoen connectoren, 1,7 miljoen aansluitkabels en 441.000 versterkers in straatkasten vervangen.

Nog sneller

Volgens VodafoneZiggo was de netwerk-upgrade nodig omdat klanten steeds meer data gebruiken. "We zijn continue online, vergaderen intensief via Teams en Zoom, streamen overal in huis films en series in HD en 4K en spelen online games. Achter de schermen blijven we investeren en zorgen we dat de capaciteit en snelheid van ons netwerk meegroeit om aan die behoefte te voldoen", zegt VodafoneZiggo-ceo Jeroen Hoencamp.

De provider gaat binnenkort nog hogere internetsnelheden testen. Hoencamp: "Begin volgend jaar testen we Docsis 4.0. Daarmee kunnen we eenvoudig doorgroeien naar een downloadsnelheid van 10 Gbit/s en een uploadsnelheid van meer dan 1 Gbit/s. Deze snelheden zijn nu nog niet nodig, want er zijn nog geen toepassingen die zoveel capaciteit en snelheid vragen. Maar als die komen, dan zijn we er klaar voor met ons netwerk."

Burgemeester Rob Metz van Soest (L) en VodafoneZiggo-ceo Jeroen Hoencamp.

Concurrentie van glasvezel

Veel concurrenten van Ziggo bieden ook al gigabit-internet aan via glasvezel. Nederland telt inmiddels ruim vijf miljoen glasvezelaansluitingen. Via glasvezel zijn ook hogere snelheden mogelijk. Zo demonstreerde KPN onlangs '20 keer sneller internet' via glasvezel.

VodafoneZiggo heeft in Nederland ruim 40.000 kilometer glasvezel in de grond, maar het laatste stuk dat een signaal aflegt naar de klant gaat nog via een coaxkabel. 

Kabinet: iedereen snel internet

Het kabinet kwam onlangs met het plan om iedereen in Nederland voor 2030 aan te sluiten op internet met gigabit-snelheden. Voor 19.000 adressen in de buitengebieden geldt dat momenteel nog niet. 

Het kabinet wil dat er desnoods staatssteun wordt verleend of dat bedrijven worden verplicht om overal snelle netwerken aan te leggen. Volgens minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) is het 'heel belangrijk dat iedereen mee kan doen'. Nederland behoort volgens haar tot de wereldtop op digitaal gebied, maar dreigt te worden ingehaald als het achterover leunt. "We staan al best wel goed, maar de ontwikkelingen gaan heel snel."

Luister ook de Bright Podcast:

WiFi kan sneller met WiFi 6E: