Volkswagen: vraag naar elektrische auto's daalt door dure stroom
Elektrische auto's

Volkswagen: vraag naar elektrische auto's daalt door dure stroom

14-12-2022 17:25 Laatste update: 17:25

De vraag naar elektrische auto's in Europa is de afgelopen maanden gedaald door de hoge elektriciteitsprijzen, zegt Volkswagen.

"De verkoop stijgt nog steeds, maar is van koers geraakt", zegt Volkswagen-topman Thomas Schmall. Om auto's betaalbaarder te maken onderzoekt het Duitse bedrijf goedkopere accu's, met alternatieven voor dure grondstoffen als kobalt en nikkel.

"Alternatieven zouden al in 2026 op de markt kunnen komen", zegt Schmall. "Het betekent kleinere batterijen, omdat grote batterijen in kleine auto's hoge kosten met zich meebrengen. Een gemiddelde klant rijdt 40 kilometer per dag, dus waarom heb je een actieradius van 500 kilometer nodig?" 

Belastingvoordelen in VS

Op de Noord-Amerikaanse markt is het beeld iets anders. Daar namen de verkopen van stekkerauto's volgens Schmall de afgelopen maanden 'iets sneller toe dan verwacht'. Dat is volgens hem mede te danken aan voordeeltjes voor kopers van elektrische auto's die zijn doorgevoerd met de zogeheten Inflation Reduction Act in de VS. 

Dit stimuleringsprogramma van honderden miljarden dollars zet kwaad bloed in Europa, omdat het voor oneerlijke concurrentie zou zorgen. Er zijn namelijk ook belastingvoordelen in meegenomen voor de aankoop van onderdelen van elektrische auto's die in de VS zijn geproduceerd.

Schmall kondigde dinsdag een samenwerkingsverband aan op het gebied van laadinfrastructuur in Italië met een dochteronderneming van het Italiaanse energiebedrijf Enel Group. De twee investeren elk 100 miljoen euro om tegen 2025 een oplaadnetwerk van drieduizend laadstations te bouwen.

Elektrisch rijden te duur door stroomprijzen?