© Apple

apple maps kaarten nederland vernieuwd benelux navigatie
Met foto's in 360 graden

Apple vernieuwt Kaarten in Nederland: veel meer detail

15 december 2022 om 07:00
Laatste update: 15 december 2022 om 16:58

Apple heeft de kaarten van zijn Kaarten-app in Nederland totaal vernieuwd. Ze bevatten nu veel meer detail, en de omgeving kan ook via 360-graden foto's bekeken worden.

Apple Maps gebruikte in Nederland tot nu toe kaarten die Apple maakte op basis van gegevens van onder meer TomTom. De afgelopen jaren stuurde het bedrijf echter eigen auto's en vliegtuigen door en over Nederland en omringende landen, die met camera's en sensoren nieuwe informatie hebben verzameld. Daarmee zijn veel gedetailleerdere kaarten gemaakt, die vandaag worden uitgerold naar alle Nederlandse Apple-gebruikers.

Voor de nieuwe kaarten is geen update nodig: ze worden aan de kant van Apple bijgewerkt. Dat is meteen een voordeel van de nieuwe kaarten: ze kunnen veel sneller worden bijgewerkt, bijvoorbeeld als een situatie verandert. De kaarten bieden bovendien veel meer detail. Groene gebieden zijn beter te herkennen en hebben meer onderscheid, bijvoorbeeld tussen parken, bossen, golfbanen en sportcomplexen. Ook water is nauwkeuriger getekend, met details bij kades, kustlijnen, rivieren en steigers.

Oud en nieuw vergeleken, in dit geval in het Zwitserse Bazel.

3D-modellen en 360-graden foto's

Steden en dorpen kennen ook veel meer detail dan voorheen. Zo zijn winkelgebieden voortaan geel ingekleurd, zodat ze duidelijk te onderscheiden zijn van de andere gebouwen op de kaart. Als de kaarten in 3D worden bekeken, is elk gebouw individueel te zien. Apple heeft tientallen gebouwen tot in detail in 3D nagemaakt, zoals het NEMO Science Museum in Amsterdam en het Muiderslot in Muiden. Dat is volgens Apple niet alleen mooi, maar helpt ook bij het oriënteren op de kaart.

Apple heeft in Nederland nu ook alle straten met foto's in 360 graden in kaart gebracht. Die functie heet 'Kijk rond' en lijkt op Google Streetview. De functie van Apple kent echter wat scherper beeld en meer vloeiende overgangen. Overal waar de functie beschikbaar is, staat voortaan een verrekijker-knopje linksonder in beeld.

Autonavigatie gedetailleerder

Door de invoering van de nieuwe kaarten is ook de navigatie in de auto gedetailleerder. Gebruikers zien de maximumsnelheid, informatie die Apple Maps in Nederland tot nu toe niet had. Omdat Apple veel meer details heeft vastgelegd, kan de spraakhulp daar nu naar verwijzen tijdens het rijden.

In plaats van 'Sla rechtsaf over 200 meter' zal de navigatie zeggen 'Sla rechtsaf bij het volgende verkeerslicht', omdat de app weet dat daar een verkeerslicht staat. Ook wordt rekening gehouden met de aankomst, zodat gebruikers niet tot de rand van een winkelgebied of parkeerterrein worden geleid, maar echt tot de bestemming.

Fietskaarten volgen later

Navigatie voor fietsen ontbreekt nog in Nederland, ook met de toevoeging van deze nieuwe kaarten. Deze update legt echter wel de basis voor zulke fietskaarten, die volgens Apple hoog staat op de lijst met toekomstige vernieuwingen. Wel kan Apple Maps bij bepaalde elektrische auto's nu rekening houden met laadpalen op de route.

De vernieuwde kaarten waren al beschikbaar voor onder meer de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Monaco. Daar komen vandaag vijf landen bij: Nederland, België, Luxemburg, Liechtenstein en Zwitserland.

Getest: Apple Watch Ultra