Twitter verbiedt links naar concurrent Mastodon, EU dreigt met sancties
Twitter onder Musk

Twitter verbiedt links naar concurrent Mastodon, EU dreigt met sancties

16-12-2022 12:27 Laatste update: 20-12-2022 07:40

Twitter heeft alle links naar zijn concurrent Mastodon geblokkeerd: zowel openen als versturen van links is nu niet meer mogelijk. Dat gebeurde nadat Twitter accounts offline haalde die de privéjet van eigenaar Musk volgden.

Mastodon is een berichtendienst die sinds de Twitter-overname door Musk veel populairder is geworden. Nu is elke link naar de concurrent geblokkeerd op Twitter. Gebruikers die naar een pagina of profiel op Mastodon willen linken, krijgen te zien dat dat niet is toegestaan volgens de voorwaarden van Twitter. De site zou aangemerkt zijn als 'mogelijk schadelijk'. Daarom is het in de mobiele apps van Twitter ook niet mogelijk om links naar Mastodon te openen.

ElonJet

De blokkade van Mastodon komt hoogstwaarschijnlijk voort uit het blokkeren van accounts die vliegtuiggegevens delen. Twitter blokkeerde donderdag een het populaire account ElonJet, dat automatisch twitterde waar de privéjet van Musk zich bevindt. Dat is openbare informatie, die gewoon vrijelijk door iedereen is op te vragen. De eigenaar van het account is doorgegaan op Mastodon.

Het lijkt erop dat Twitter daarom halsoverkop elke link naar Mastodon heeft geblokkeerd. Zeker is dat niet: de communicatie-afdeling van Twitter is door Musk wegbezuinigd.

Spaces-functie plots weggehaald

De Twitter-functie Spaces is vrijdag ook plotseling verdwenen. Met Spaces kunnen Twitter-gebruikers grote groepsgesprekken hebben, waarbij iedereen kan meeluisteren alleen bepaalde accounts kunnen spreken.

Musk bezocht vannacht zo'n Space, waarin werd gesproken over het verbod op het twitteren van openbare vluchtgegevens. Musk werd daarbij aangepakt door journalisten die inmiddels ook geblokkeerd zijn.

De journalisten wijzen Musk op de wet, en vragen hem waarom hij journalisten blokkeert. Musk heeft daar geen duidelijk antwoord op, vergelijkt het delen van openbare vluchtgegevens met het delen van huisadressen en verlaat dan plots het gesprek. Uren later is de volledige Spaces-optie niet meer beschikbaar.

Eurocommissaris dreigt met sancties

Het blokkeren van journalisten schiet totaal in het verkeerde keelgat bij eurocommissaris Věra Jourová van Transparantie en Waarden. "Nieuws over de willekeurige schorsing van journalisten op Twitter is zorgelijk", schrijft Jourová. "De Digital Services Act van de EU vereist het respecteren van de persvrijheid en fundamentele rechten. Dit wordt versterkt door onze Media Freedom Act. Elon Musk zou zich daarvan bewust moeten zijn. Er zijn grenzen. En binnenkort sancties."

Musk werd meteen bij de overname van Twitter al door eurocommissaris Thierry Breton gewaarschuwd dat Twitter in de EU de regels moet naleven. Techbedrijven die de EU-regelgeving Digital Services Act (DSA) overtreden, kunnen vanaf 1 januari 2024 grote boetes krijgen: tot 6 procent van de jaaromzet van bedrijven.

Musk schreef na de afronding van de Twitter-overname dat 'de vogel was vrijgelaten'. Breton reageerde met: "In Europa zal de vogel volgens onze regels vliegen."

Luister ook de Bright Podcast: