Twitter onder Musk

Musk draait bij na poll: geschorste journalisten mogen weer terug op Twitter

17 december 2022 om 12:19
Laatste update: 19 december 2022 om 05:09

Na een poll onder Twitter-gebruikers heeft eigenaar Elon Musk gezegd dat de omstreden schorsing van de accounts van Amerikaanse journalisten weer wordt opgeheven.

Musk verbande deze week meerdere journalisten van grote media zoals CNN, The New York Times en de Washington Post tijdelijk van Twitter. Dat gebeurde nadat ze hadden geschreven over de schorsing van het account ElonJet, dat de vluchtgegevens van het privévliegtuig van de miljardair bijhield. Volgens Musk bracht dit de veiligheid van zijn gezin in gevaar. De informatie die het account deelde was overigens al via openbare bronnen te vinden. 

De schorsingen van de accounts kwam Musk, die zichzelf als voorvechter voor de vrijheid van meningsuiting presenteert, op veel kritiek te staan. In een poll vroeg hij gebruikers of hij de schorsing van de journalisten meteen of pas later moest heffen. De eerste optie kreeg de meeste stemmen, waarna Musk schreef dat de personen 'onmiddellijk de toegang tot het account terugkrijgen'. "Het volk heeft gesproken", verklaarde hij.

Musk beweerde vervolgens dat 'de enige reden' waarom de journalisten over de kwestie schreven was omdat ze 'wilden dat zijn gezin zou worden lastiggevallen'.

EU dreigde met sancties

Het blokkeren van journalisten leidde tot protesten van tientallen overheden en media-organisaties wereldwijd. VN-chef António Guterres zei 'zeer verontrust' te zijn, Eurocommissaris Věra Jourová van Transparantie en Waarden noemde het 'zorgelijk'. 

"De Digital Services Act van de EU vereist het respecteren van de persvrijheid en fundamentele rechten. Dit wordt versterkt door onze Media Freedom Act. Elon Musk zou zich daarvan bewust moeten zijn. Er zijn grenzen. En binnenkort sancties", schreef Jourová.

Musk werd meteen bij de overname van Twitter al door eurocommissaris Thierry Breton gewaarschuwd dat Twitter in de EU de regels moet naleven. Techbedrijven die de Digital Services Act (DSA) overtreden kunnen vanaf 1 januari 2024 grote boetes krijgen. 

Blokkeren concurrent Mastodon

Musk voerde eerder deze week nog controversiële wijziging door bij Twitter die veel ophef opleverde. Twitter blokkeert namelijk alle links naar concurrent Mastodon, een sociaal netwerk dat lijkt op Twitter. Zowel openen als versturen van links naar Mastodon was vrijdag niet meer mogelijk. 

Mastodon is een berichtendienst die sinds de Twitter-overname door Musk eind oktober veel populairder is geworden. 

Luister ook de Bright Podcast: