Ook nieuwe Apple-monitoren

Nieuwe versie Apple-computer vertraagd: 'Mac Pro komt later dan verwacht'

19 december om 11:07
Laatste update: 19 december om 11:07

De komst van de nieuwe versie van de Apple-computer Mac Pro zou flinke vertraging hebben opgelopen. De nieuwe Mac Pro, voorzien van de M2-chips, komt nu 'ergens volgend jaar' op de markt. De duurste uitvoering zou Apple hebben geschrapt.

De ontwikkeling van de nieuwe versie van Apple's krachtigste computer, de Mac Pro, loopt volgens Bloomberg ver achter op schema. De nieuwe Mac Pro moet ergens in 2023 op de markt komen, maar wanneer dat gebeurt is nog onzeker. De Mac Pro is een desktop-computer bedoeld voor professionele gebruikers. 

Deadline gemist

Door de vertraging heeft Apple een zelfopgelegde deadline niet gehaald. Bij de aankondiging over de overgang van Intel-chips naar eigen Apple Silicon-chips in het najaar van 2020 zei de iPhone-maker dat dit proces maximaal twee jaar in beslag zou nemen. Het bedrijf verkoopt nu nog steeds een Mac Pro en een Mac Mini met Intel-chips, terwijl zijn andere laptops en desktop-computers wel van Apple-chips zijn voorzien.

Apple heeft zelf niets gezegd over de reden voor de vertraging, maar volgens Bloomberg is het te wijten aan aanpassingen in de specificaties van het nieuwe model. Ook spelen wijzigingen in de productieplannen van de high-end versies van de Apple M2-chips mee. 

Geen 'M2 Extreme' meer

Apple was van plan om twee versies van de Mac Pro uit te brengen, eentje met een M2 Ultra-chip en eentje met een dubbele M2 Ultra, de 'M2 Extreme'. Apple heeft de laatste configuratie volgens Bloomberg geschrapt. "Dit kan teleurstellend zijn voor de meest veeleisende gebruikers van Apple, zoals fotografen, video-editors en programmeurs." De M2 Ultra biedt maximaal 24 CPU-cores, 76 grafische cores en maximaal 192 GB werkgeheugen.

De M2 Extreme-versie van de Mac Pro zou erg duur zijn geworden, met een beoogde vanafprijs van 10.000 dollar. De huidige Mac Pro is er vanaf 6499 euro en de prijzen lopen bij de meest high-end configuraties op tot ruim 60.000 euro. "Daardoor wordt het een buitengewoon nicheproduct, wat de ontwikkelingskosten, technische middelen en productiecapaciteit waarschijnlijk niet waard is”, aldus Bloomberg-journalist Marc Gurman.

Apple komt volgens Gurman komend jaar ook met nieuwe Mac Mini's met de M2-chips en nieuwe 14 en 16 inch MacBook Pro's met M2 Pro- en M2 Max-opties. Een nieuwe iMac Pro met Apple-chips heeft ook 'vertraging opgelopen om vergelijkbare redenen' als de Mac Pro.

Productie in Vietnam

De nieuwe Mac Pro zal volgens Gurman niet meer deels in de VS in elkaar worden gezet. Apple besloot in 2019 onder druk van de toenmalige regering-Trump om de assemblage van de Mac Pro’s voor de Amerikaanse markt in een fabriek in Texas te blijven uitvoeren. 

Inmiddels wil Apple de productie helemaal verplaatsen naar Vietnam. Daarmee wordt het bedrijf ook weer iets minder afhankelijk van China. In Vietnam worden ook al AirPods geproduceerd.

Nieuwe Apple-monitoren 

Apple werkt ook aan meerdere nieuwe externe beeldschermen, waaronder een upgrade van de 32 inch Pro Display XDR uit 2019. De monitoren zullen Apple Silicon-chips bevatten, net als de recente Studio Display, en zouden pas na de release van de M2 Mac Pro op de markt komen.

Analist Ross Young zei onlangs ook dat Apple van plan is om in 2023 een monitor met een 27 inch mini-LED-paneel uit te brengen.

Luister ook:

Getest: Mac Studio en Studio Display