Aangeboden door Kia

Hoe slim design dankzij AI steeds meer als je persoonlijke assistent fungeert

slim design AI automotive artificial intelligence
13 januari 2023 om 09:41
Laatste update: 16 januari 2023 om 11:36

Hoewel de technologie nog in de kinderschoenen staat, dringt Artificial Intelligence onvermijdelijk binnen in ons leven. De kans wordt steeds groter dat de ontwerpen die je om je heen ziet door computers zijn bedacht en aangestuurd.

In onderstaande video gaat Maurice Lede op bezoek bij serial tech-entrepreneur Boris Veldhuijzen van Zanten. Die laat hem zien hoe hij in huis de laatste innovaties gebruikt om bijvoorbeeld zijn verlichting te bedienen en de gordijnen te openen, en sluiten.

Slimme lampen zijn niet de enige voorbeelden van ontwerpen waar Artificial Intelligence om de hoek komt kijken. Ook de bot in een webshop die je kunt vragen wanneer je bestelling wordt bezorgd werkt zo. Of de cameradeurbel die je op afstand kunt bevelen om de deur voor een bezorger of familielid te openen. De toepassingen zijn eindeloos.

Afhankelijk van de voorkeuren

Omdat ontwerpen steeds complexer worden (denk aan auto’s die tegenwoordig volledig zijn uitgerust met infotainment, detectiesystemen en veiligheidsvoorzieningen), wordt het voor mensen steeds moeilijker om een ontwerp volledig te overzien. AI helpt om al die steeds ingewikkeldere producten te maken. Het doel is dingen te ontwerpen die naadloos aansluiten op de specifieke behoeften van de gebruiker.

Volgens Tim den Besten, Manager Product Management & New Mobility bij Kia, is dit een ‘voortschrijdend proces’. De verwachting is dat dit soort systemen steeds meer zelflerend worden waarbij ze gebruikerspatronen gaan herkennen en voorspellen. Als voorbeeld verwijst hij naar de Kia EV6 die uitgerust is met machine learning, smart cruise control die werkt op basis van de rijstijl van de bestuurder, zoals afstand met andere voertuigen, versnelling en reactiesnelheid.

The last mile

Andere slimme designelementen zijn terug te vinden in de app van de EV6. Hier kun je bijvoorbeeld in één oogopslag de status van je auto checken. Maar ook op afstand de auto voorverwarmen in de winter. Of koelen in de zomer.
Den Besten ziet met name in de integratie van verschillende technologieën de waarde van design thinking terug. Zo kun je met de Kia-app de navigatie instellen van deur-tot-deur. Op het moment van parkeren neemt de telefoon de routeaanwijzing over waarna je the last mile naadloos af kunt leggen. “Maar dat nadenken over design zie je ook terug in de opstelling van de schermen en knoppen in de auto. Die zijn makkelijk en intuïtief te bedienen. Waarbij je zelf de functie op het multimode display onder het multimediascherm met één druk op de knop kunt aanpassennaar knoppen voor het klimaat- of infotainmentsysteem”

De technologie van Kia is ontworpen om jou in beweging te brengen. Meer weten? Ga naar de website.