Twitter-alternatief Mastodon groeit als kool dankzij Musk
Groeispurt Twitter-concurrent

Twitter-alternatief Mastodon groeit als kool dankzij Musk

20-12-2022 14:01 Laatste update: 18:01

Socialmedia-platform Mastodon is sinds de overname van Twitter door Elon Musk hard gegroeid. Zo'n 2,5 miljoen mensen maken nu maandelijks gebruik van Mastodon.

Mastodon-ceo Eugen Rochko meldt het aantal van 2,5 miljoen maandelijkse gebruikers in een blogpost. Voor oktober had het platform nog maar 300.000 maandelijkse gebruikers.

De groeispurt van Mastodon viel samen met de overname van Twitter door Elon Musk eind oktober. Honderdduizenden gebruikers van Twitter maakten daarna een account aan op Mastodon, een concurrerend platform waarmee gebruikers berichten met hun volgers kunnen delen.

Decentraal en reclamevrij

Mastodon is een open platform dat een gedecentraliseerd sociaal netwerk vormt. Het werkt via verschillende losse servers in plaats van via de servers van één bedrijf, zoals bij Twitter, Facebook of Instagram. Elk van de Mastodon-servers kan daardoor eigen regels hanteren en vrijwilligers moeten de moderatie van berichten verzorgen.

Het bedrijf, dat al in 2016 werd opgericht, wordt door crowdfunding gefinancierd. De website en apps bevatten geen advertenties. "Dit is een radicaal andere benadering van sociale media en iets wat traditionele socialmediabedrijven niet kunnen", zegt Rochko.

Twitter ziet af van linkverbod 

Twitter blokkeerde afgelopen weekend alle links naar Mastodon en deed het account van de concurrent in de ban. Twitter kondigde zondag vervolgens een verbod op het promoten van en linken naar andere socialmedia-platforms aan, maar een dag later draaide het bedrijf dat alweer terug. Dat gebeurde na een poll over het onderwerp. De overgrote meerderheid (87 procent) stemde tegen zo'n verbod.

De kwestie toont volgens Rochko aan hoe 'centrale platforms willekeurige en oneerlijke beperkingen kunnen opleggen aan wat je wel en niet kunt zeggen'. "Bij Mastodon vinden we dat er geen tussenpersoon tussen jou en je publiek hoeft te zitten en dat vooral journalisten en overheden niet afhankelijk moeten zijn van een privéplatform om een publiek te bereiken."

Mastodon is nog piepklein

Ondanks de groei is Mastodon nog piepklein vergeleken met Twitter. Alleen in Nederland zijn er al zo'n 3,5 miljoen Twitter-gebruikers, meer dan Mastodon er wereldwijd heeft.

Twitter heeft in totaal ruim 450 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Musk meldde de afgelopen weken meermaals dat het gebruik van Twitter naar 'recordhoogte' is gestegen. Uiteindelijk wil de miljardair Twitter onderdeel maken van een 'alles-app', waarmee gebruikers toegang krijgen tot veel verschillende diensten. 

Luister ook de Bright Podcast: