'Vrij graaien voor criminelen'

Drie keer meer accu's van e-bikes gestolen in 2022

accu e-bike elektrische fiets batterij diefstal gestolen verzekering
22 december om 14:33
Laatste update: 22 december om 14:35

Er zijn in 2022 drie keer meer accu's van elektrische fietsen gestolen dan vorig jaar. Dat blijkt volgens het ANP uit gegevens van de politie.

Tot december werden er bijna 4500 accu's van elektrische fietsen gestolen, terwijl dit er vorig jaar iets minder dan 1500 waren. De accu van een e-bike is al snel honderden euro's waard.  

"Een e-bike stelen is zo'n goed verdienmodel voor een crimineel, dat ze zelfs op bestelling fietsen stelen", zegt Guus Wesselink van Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE). "De politie komt om in het werk en dat gaat ten koste van de handhaving en toezicht op het stelen van e-bikes. Bovendien worden zowel e-bikes als accu's nog niet met framenummer geregistreerd. Het is vrij graaien voor criminelen."

Politie zet lokfietsen in

De politie ziet de toename in e-bikeaccu-diefstallen ook als een probleem en wil mensen alerter maken op deze veelvoorkomende vorm van diefstal. "Een accu is al gauw meer dan 500 euro waard. Een gestolen fiets inclusief accu kan al snel meer dan 1000 euro opleveren. Het kan ook zijn dat meer criminelen actief zijn geworden op deze vorm van criminaliteit. Er worden geregeld lokfietsen ingezet om potentiële dieven op te sporen", zegt de politie. De opgelopen schade gaat dit jaar richting de 5 miljoen euro.

Vorig jaar werden 22.593 aangiftes van gestolen elektrische fietsen gedaan. Dat was een forse toename vergeleken met de voorgaande twee jaren.

Getest: nieuwe Sparta e-bike

Luister ook: