Cambridge Analytica

Meta schikt zaak over privacyschandaal voor 725 miljoen dollar

23 december 2022 om 08:39
Laatste update: 23 december 2022 om 09:21

Facebook-moederbedrijf Meta schikt voor bijna driekwart miljard dollar de zaak over het illegaal delen van gebruikersgegevens met het bedrijf Cambridge Analytica.

Het gaat om een schikking van 725 miljoen dollar ( 683 miljoen euro). Meta stemde in augustus al in met een schikking, maar de voorwaarden werden donderdag bekend.

De kwestie gaat over gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers waren gedeeld met Cambridge Analytica. Het omstreden Britse databedrijf was verbonden aan de presidentscampagne van Donald Trump in 2016. Trump maakte gebruik van de data van Cambridge Analytica om Facebook-gebruikers te 'targeten'.

Advocaten van de consumenten noemden de schikking de grootste ooit in een Amerikaanse class-action-zaak over privacy. Een federale rechter in San Francisco moet de schikking nog goedkeuren. 

In 2019 kreeg Facebook vanwege het privacyschandaal al een boete van 5 miljard dollar van de Amerikaanse toezichthouder FTC. De Amerikaanse justitie heeft ook nog een onderzoek naar de Cambridge Analytica-zaak lopen.

Sinds het dataschandaal rond Cambridge Analytica heeft Facebook meerdere maatregelen doorgevoerd om het delen van data van gebruikers tegen te gaan. Cambridge Analytica stopte er in 2018 mee. 

Zaak over like-knop 

Onlangs schikte Meta voor 90 miljoen dollar ook al een slepende zaak over het online volgen van gebruikers, zelfs nadat ze waren uitgelogd. Facebook hield van gebruikers bij welke sites ze bezochten, als die sites een like-knop van Facebook bevatten. Ruim 1,5 miljoen Facebook-gebruikers hadden zich bij die zaak gevoegd en zij ontvingen elk 39 dollar aan schadevergoeding. 

Luister ook: