Privacywaakhond in actie

Grote EU-boete dreigt voor Twitter: onderzoek naar lekken data gebruikers

23 december 2022 om 15:35
Laatste update: 23 december 2022 om 15:37

De Ierse privacytoezichthouder is een onderzoek naar Twitter begonnen na meldingen over een datalek waarbij vorig jaar de persoonlijke gegevens van 5,4 miljoen gebruikers zouden zijn gelekt.

De Ierse privacytoezichthouder DPC meldt dat het onderzoek doet naar een vermeend datalek bij Twitter. Daarbij werden 'een of meerdere datasets' met persoonlijke gegevens over gebruikers op internet beschikbaar gemaakt. De datasets bevatten naar verluidt de gegevens van zo'n 5,4 miljoen Twitter-gebruikers wereldwijd, waarbij Twitter-ID's werden gekoppeld aan e-mailadressen en telefoonnummers.

Na overleg met Twitter verdenkt de Ierse waakhond het bedrijf ervan 'een of meerdere bepalingen' van de Europese privacywet AVG te hebben geschonden. 

De Ierse instantie is de belangrijkste privacytoezichthouder in de EU omdat veel grote techbedrijven hun Europese kantoren in Ierland hebben gevestigd. De boetes voor overtreding van de EU-privacyregels kunnen oplopen tot 4 procent van de jaaromzet van een bedrijf.

EU houdt Twitter onder de loep

Sinds de overname van Twitter door Elon Musk wordt gevreesd dat het bedrijf minder goed in staat is om verschillende wetten en regelgeving na te leven, doordat veel medewerkers die zich daarmee bezighielden door Musk zijn ontslagen.

De Europese Commissie zei na kort de overname eind oktober al dat het Twitter wil houden aan de Europese regels, onder meer die over het beperken van haatzaaiende berichten. Binnenkort wil Brussel een eerste 'stresstest' uitvoeren bij Twitter om te bepalen of het bedrijf allerlei soorten schadelijke berichten, zoals nepnieuws, wel snel genoeg verwijdert.

Luister ook: