Apple Watch

Apple aangeklaagd: 'Apple Watch meet niet goed bij donkere huidskleur'

28 december 2022 om 16:26
Laatste update: 28 december 2022 om 20:11

Een Amerikaanse bezitter van een Apple Watch heeft Apple aangeklaagd omdat bepaalde metingen van het horloge onnauwkeurig zouden zijn bij mensen met een donkere huidskleur.

De Apple Watch-gebruiker Alex Morales claimt dat de Apple Watch de zuurstofniveaus in het bloed minder precies registreert bij mensen met een donkere huidskleur. Hij vindt dat Apple zijn klanten hierover had moeten informeren.

Morales stelt dat Apple op de hoogte was van de onjuiste zuurstofpercentages die aan gebruikers met een donkere huidskleur worden getoond. Dat kan volgens hem tot gevaarlijke situaties leiden.

Volgens hem zijn er al 'tientallen jaren' berichten dat apparaten minder nauwkeurig waren in het meten van de zuurstofsaturatie in het bloed bij mensen met een donkere huidskleur. Hij legt ook een verband met 'structureel racisme dat in veel aspecten van de samenleving bestaat'.

Zuurstofsaturatie

Apple Watches kunnen sinds 2020 een saturatiemeting doen. De zuurstofsaturatie is het gehalte van zuurstof in het bloed en wordt uitgedrukt in een percentage. Gezonde mensen hebben een waarde tussen 95 en 99 procent. 

De Amerikaanse toezichthouder FDA startte onlangs al onderzoek naar de technologie voor saturatiemetingen, nadat bleek dat speciale apparaten (pulsoximeters) te hoge zuurstofwaarden registreerden bij mensen met een donkere huidskleur. Het is niet duidelijk in hoeverre de technologie van Apple hiervan afwijkt.

Collectieve rechtszaak

Bij de collectieve rechtszaak kunnen mensen uit meerdere Amerikaanse staten die sinds 2020 een Apple Watch hebben aangeschaft zich aansluiten. Apple heeft nog niet gereageerd.

In 2015 dat de hartslagmeter van de Apple Watch minder nauwkeurig werkte bij mensen met tatoeages. Apple raadde daarna mensen aan om het horloge niet te dragen over een tatoeage.

Getest: de nieuwe Apple Watches

Luister ook: