Grootste chipmaker

TSMC gestart met productie nieuwe generatie chips: 'Cruciale rol voor Taiwan'

29 december 2022 om 12:33
Laatste update: 29 december 2022 om 12:34

Het Taiwanese TSMC, de grootste producent van computerchips ter wereld, is vandaag begonnen met de massaproductie van chips van een nieuwe generatie. Tal van gadgets krijgen de komende jaren deze snellere en zuinigere chips.

TSMC is in een fabriek in het zuiden van Taiwan begonnen met de massaproductie van chips met de 3-nanometer technologie. Het bedrijf volgt daarmee de Zuid-Koreaanse concurrent Samsung, dat in juni al de productie van zijn 3nm-chips opstartte.

Apple is grootste klant

De nieuwe 3nm-chips verschijnen de komende jaren in onder meer smartphones en computers. Apple is een van de grootste klanten van TSMC. De eerste iPhone met de 3nm-chips van het Taiwanese bedrijf is mogelijk de iPhone 15 Pro die in het najaar van 2023 wordt verwacht. De huidige iPhone 14 Pro’s gebruiken chips die met een 4nm-proces zijn gemaakt.

Bij chips betekent kleiner meestal beter, omdat er dan meer transistors op een chip kunnen worden geperst. Dat maakt de chips over het algemeen krachtiger en energiezuiniger. TSMC zegt dat zijn 3nm-chips tussen 30 en 35 procent minder stroom verbruiken terwijl ze betere prestaties bieden. 

Na chiptekorten nu een overschot

Na jaren van wereldwijde chiptekorten is de vraag naar chips sinds kort minder groot, doordat consumenten hun aankopen uitstellen vanwege de inflatie en de slechte economische vooruitzichten. TSMC-topman Mark Liu noemt de vraag naar de 3nm-chips bij zijn klanten echter ‘zeer sterk’. “De chipindustrie zal de komende tien jaar snel groeien en Taiwan zal een nog crucialere rol in de wereldeconomie spelen”, aldus Liu.

Zorgen over Taiwan en China

De afhankelijkheid van Taiwan voor de wereldwijde chipproductie leidt tot ongerustheid in westerse landen vanwege de opgelopen spanningen tussen China en het eiland. China claimt Taiwan als onderdeel van zijn grondgebied. Recente militaire oefeningen van het Chinese leger rond Taiwan wakkeren de vrees voor een mogelijke inval door China aan.

TSMC verplaatst de komende jaren een deel van de productie naar het buitenland. In de Amerikaanse staat Arizona gaat het bedrijf vanaf 2024 in een nieuwe fabriek 4nm-chips produceren en vanaf 2026 3nm-chips in een tweede Amerikaanse fabriek. Ook verhoogt TSMC zijn capaciteit in Japan en onderzoekt het locaties voor nieuwe chipfabrieken in andere landen, zoals Duitsland.

Om de zorgen in Taiwan over mogelijk verlies van banen weg te nemen kondigde TSMC donderdag ook alvast aan dat het voor zijn toekomstige 2nm-chips fabrieken zal bouwen in de Taiwanese steden Hsinchu en Taichung. 

Luister ook: