Elektrisch rijden

Hyundai verkoopt in Noorwegen alleen nog elektrische auto's

29 december 2022 om 17:18
Laatste update: 29 december 2022 om 18:13

Noren kunnen vanaf 1 januari bij Hyundai alleen nog elektrische auto's kopen. Het Zuid-Koreaanse merk stopt in het land met de verkoop van hybride auto's.

Noorwegen is het eerste land waar Hyundai deze stap zet. Auto's met alleen een verbrandingsmotor verkocht Hyundai al sinds 2020 niet meer in het Scandinavische land, waar inmiddels bijna 90 procent van de nieuw verkochte auto's elektrisch is.

Van de 25.000 auto's die Hyundai in de afgelopen twee jaar aan de Noren leverde, was 92 procent volledig elektrisch. Een vijfde van alle auto's in Noorwegen is inmiddels elektrisch. "Nu we de IONIQ 6 hebben gelanceerd is het tijd om alleen volledig elektrische auto's op de Noorse markt te verkopen", zegt Hyundai-topman Thomas Rosvold. 

De Noorse overheid stimuleert al jaren de verkoop van elektrische auto's. Zo gelden er allerlei belastingvoordelen bij de aanschaf en mogen stekkerauto's  bijvoorbeeld over carpoolbanen en busbanen rijden.

Einde brandstofauto in EU

De Europese Unie verbiedt vanaf 2035 de verkoop van auto's met een verbrandingsmotor. Het gaat om personenauto's en kleine bedrijfswagens. Die moeten dan elektrisch zijn of rijden op waterstof.

Kijk ook:

Luister ook: