Bright 25 van 2022: Power to the people
Bright 25 van 2022

Bright 25 van 2022: Power to the people

03-01-2023 08:16 Laatste update: 08:16

Op de eerste plaats in het tech-jaaroverzicht Bright 25: energie. Of de energietransitie om preciezer te zijn.

Vanwege de inval van Rusland in Oekraïne schoten de energieprijzen omhoog en veroorzaakten een inflatiegolf. Was de energietransitie al urgent vanwege het klimaat, nu werd fossiele energie plots heel erg onaantrekkelijk. Daardoor stappen we waar mogelijk van het gas af, investeren we in duurzame bronnen en zijn we zuiniger geworden met energie.

Technologie helpt daarbij. Zoals de ingenieuze PVT-panelen, photovoltaïsch-thermische panelen, die zowel stroom opwekken uit zonlicht als warmte uit de lucht onttrekken voor de warmtepomp. Of de eerste elektrische auto's die bi-directioneel kunnen laden. Dan kan de accu dubbel dienst doen als powerbank van je huis.

En energiecontracten met dynamische prijzen die ons, als we onze consumptie daarop aanpassen, in staat stellen om energie te gebruiken op de goedkoopste én groenste momenten van de dag.

De hoge prijzen zijn eigenlijk als een geluk bij een ongeluk, want we hebben nog nooit zo’n vaart gemaakt met de energietransitie als nu. Power to the people.

Luister ook: