Twitter onder Musk

Twitter schrapt verbod op politieke advertenties

4 januari om 08:47
Laatste update: 4 januari om 09:55

Twitter gaat binnenkort weer een selectie politieke advertenties toestaan. De afgelopen drie jaar waren reclames vanuit politieke partijen, politici en kandidaten verboden op het platform.

"We zijn van plan om de komende weken het aantal toegestane politieke advertenties uit te breiden", aldus Twitter. Volgens eigenaar Elon Musk is dat een volgende stap in zijn doel om 'het openbare gesprek over belangrijke onderwerpen mogelijk te maken'.

Twitter maakt later bekend wat de verruimingen van de regels precies zullen zijn. De richtlijnen zouden overeen gaan komen met die van reclames op televisie en andere media. Musk ziet de beperkende maatregelen op Twitter, zoals ook het weren van oud-president Donald Trump, als censuur en heeft na zijn overname in oktober meerdere maatregelen teruggedraaid.

In 2019 besloot toenmalig topman Jack Dorsey om politieke advertenties te verbieden omdat hij vond dat 'het bereik van politieke boodschappen moet worden verdiend, niet gekocht'. De maatregel had onder andere gevolgen voor de campagne van toenmalig president Donald Trump.

Inkomsten nodig

Soepelere regels voor politieke advertenties zouden voor meer inkomsten kunnen zorgen. Dat is hard nodig nu veel grote adverteerders sinds de overname door Elon Musk zijn vertrokken. Maar politieke advertenties vormden eerder slechts een klein deel van de reclame-omzet. In 2018 leverden ze tijdens de tussentijdse verkiezingen in de VS minder dan 3 miljoen euro op.

Twitter gaat ook het beleid rond advertenties voor goede doelen versoepelen. Het bedrijf staat momenteel alleen een beperkt aantal advertenties voor goede doelen toe, voor bepaalde economische, ecologische en sociale onderwerpen.  

Laks met nepnieuws

Sinds Musk eind oktober Twitter overnam voor 44 miljard dollar heeft hij allerlei omstreden veranderingen doorgevoerd. Zo stopte het bedrijf met het handhaven van zijn regels over corona-nepnieuws en werden tal van eerder geschorste accounts weer hersteld. Ook Trump is weer welkom, maar de ex-president heeft gezegd voorlopig niet terug te keren op Twitter omdat hij bij zijn eigen platform Truth Social wil blijven.

Berichten op het platform worden voortaan minder streng gemodereerd, mede omdat Musk de helft van het personeel heeft ontslagen. Intussen is Musk nog altijd op zoek naar een opvolger voor zijn positie als CEO. 

Luister ook: