Trump nog niet terug op Twitter: 'Hij wil eigen app overeind houden'
Sociale media

Trump nog niet terug op Twitter: 'Hij wil eigen app overeind houden'

07-11-2022 15:33 Laatste update: 15:54

Oud-president Donald Trump keert zijn sociale netwerk Truth Social voorlopig niet de rug toe. Hij zou vrezen dat het platform 'instort' als hij terugkeert op Twitter.

Tegen bondgenoten heeft Trump gezegd dat hij Truth Social overeind wil houden en dat hij het platform niet zal verlaten. Hij wil voorkomen dat een website die zo nauw verbonden met zijn eigen 'merk' is verbonden zou instorten, schrijft de Washington Post op basis van bronnen rond Trump. 

Na de overname door Elon Musk lijkt het aannemelijk dat Trump weer op Twitter mag terugkeren. De miljardair noemde de permanente verbanning van Trump door Twitter eerder 'moreel verkeerd en gewoon dom'.

Veel minder volgers

Trump kreeg in januari 2021 een permanente ban van Twitter na de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers. In februari van dit jaar werd na maanden vertraging Trumps Twitter-kloon Truth Social officieel gelanceerd. Op Truth Social heeft de ex-president nog slechts 4 miljoen volgers, terwijl hij er op Twitter 88 miljoen had. 

Trump zei vorige week al tegen Fox dat hij nog niet van plan was om Truth Social te verlaten. "Ik mag Elon, maar ik blijf bij de waarheid." Volgens de voormalige president voelt het platform 'als thuis' en houdt hij van 'de manier waarop het werkt'. Maar zijn berichten op het nieuwe platform bereikt Trump echter vele malen minder mensen dan hij voorheen deed met zijn tweets. 

Musk tweette vandaag dat hij Amerikaanse kiezers aanraadt om dinsdag bij de tussentijdse verkiezingen op de Republikeinen te stemmen. 

Onderzoeken naar fraude

Truth Social kampt intussen met grote financiële problemen. Het platform heeft nauwelijks adverteerders. Bovendien kan Trumps moederbedrijf nog niet beschikken over honderden miljoen dollars aan beloofde investeringen.

Trump Media maakte vorig jaar bekend te fuseren met een speciaal overnamebedrijf, of SPAC, genaamd Digital World Acquisition. Maar de fusie kan niet doorgaan doordat er federale onderzoeken lopen naar de deal, wegens mogelijke schending van de effectenwetgeving.

Twitter krijgt nieuwe adviesraad

Nu hij Twitter in handen heeft, wil Musk de regels op het platform versoepelen, zodat gebruikers meer zouden mogen zeggen. In zijn ogen beperkte Twitter de afgelopen jaren de vrijheid van meningsuiting te veel.  

De komende weken neemt Twitter volgens Musk echter nog geen beslissingen over het opheffen van accountblokkades. Dat gebeurt pas zodra een nieuwe adviesraad is gevormd die zich over de moderatieregels en de straffen voor accounts gaat buigen.

Luister ook: