© Withings

Slimme toiletsensor houdt via plas stofwisseling en menstruatie bij

Van urinestroom tot informatiestroom.

Techbeurs CES 2023

Slimme toiletsensor houdt via plas stofwisseling en menstruatie bij

04-01-2023 15:21 Laatste update: 16:38

Technologiebeurs CES is elk jaar goed voor opvallende gadgets. De U-Scan van het Franse bedrijf Withings is zo'n gadget. Het schijfje hangt in de wc en meet zo automatisch allerlei lichaamswaarden van de gebruiker.

Withings maakt al jaren gadgets op het gebied van gezondheid, zoals een slimme thermometer en een slaapmonitor. Met de nieuwe U-Scan wil de fabrikant de gezondheid van de gebruiker via urine in kaart brengen, door ze over een soort slimme toiletreiniger te laten plassen.

Volwassenen plassen gemiddeld 7 keer per dag, stelt het bedrijf. En plassen is een stuk minder ingrijpend dan het doen van een bloedtest.

De U-Scan hangt aan de rand van het toilet en bevat een cartridge met 100 tests, goed voor een dagelijkse test voor drie maanden lang. Een test wordt pas geactiveerd als het apparaatje via sensoren meet dat er urine overheen stroomt, en geen toiletwater.

Herkenning verschillende mensen

Met andere sensoren kan de U-Scan volgens Withings zelfs het verschil tussen de plas van verschillende mensen herkennen, zodat alleen de plas van één gebruiker wordt getest. Via de Stream ID-functie leert het apparaat de 'plas-handtekening' van gebruikers, op basis van de bewegingen en afstand van de urinestroom.

Twee soorten: menstruatie en stofwisseling

Als de gebruiker inderdaad over het apparaatje plast, verzamelt een klein pompje een beetje urine. Dat wordt in een testcapsule geïnjecteerd, en bekeken door een optische module. Het resultaat is te zien in de Withings-app, en wordt volgens het bedrijf volgens de AVG-normen privacyvriendelijk opgeslagen.

Afhankelijk van de test kan de U-Scan verschillende dingen vertellen. Met de Cycle Sync-cartridge kan de menstruatiecyclus nauwkeurig in kaart worden gebracht. Het apparaatje meet dan de waarden van het luteïniserend hormoon (LH), dat stijgt rond de eisprong. Ook worden de concentratie van de urine gemeten, voor een blik op de hydratatie. En de pH-waarde die wijst op eventuele tekortkomingen in het dieet: te zuur (te weinig groenten) of te basisch (te weinig proteïnen).

Met de Nutri Balance-cartridge krijgen gebruikers ook dat inzicht over hydratatie en pH-waarde. Ook meet die cartridge de ketonen en de vitamine C-waarden. Ketonen zijn een zuur dat vrijkomt als het lichaam vet afbreekt en daarmee een factor voor de gezondheid van de stofwisseling. Het bijhouden van vitamine C kan helpen om de absorptie van ijzer in het bloed bij te houden.

Zelfreinigend

Het is de bedoeling dat de meting tijdens het plassen ongemerkt wordt gedaan. Daarna wordt de U-Scan met het doorspoelen gereinigd, en is het apparaat klaar voor de meting van de volgende dag. Als de honderd tests in een cartridge gebruikt zijn, krijgen gebruikers handschoentjes bij een nieuwe cartridge.

Withings zegt vier jaar gewerkt te hebben aan de U-Scan, waarvoor 13 patenten zijn verkregen. In eerste instantie is de U-Scan alleen ter informatie te gebruiken, en niet medisch. Zo'n medische toestemming wil Withings in Europa echter wel krijgen: de processen lopen nu.

De U-Scan is vanaf het voorjaar verkrijgbaar. Voor 499,95 euro krijgen gebruikers het apparaat en beide cartridges, navullingen zijn daarna los te koop of als abonnement.