vliegende auto midnight evtol stellantis elektrisch vliegen
Elektrisch vliegen

Moederbedrijf Opel en Peugeot gaat elektrische luchttaxi maken

5 januari om 09:10
Laatste update: 5 januari om 20:34

Stellantis, het moederbedrijf van automerken als Opel, Peugeot en Fiat, gaat het nieuwe elektrische vliegtuig van Archer Aviation produceren. De 'luchttaxi' kan verticaal opstijgen en landen en biedt ruimte aan vier passagiers en de piloot.

De Midnight stijgt verticaal op en landt als een helikopter. Na het opstijgen kan de zogeheten eVTOL overgaan in een voorwaartse vlucht zoals een vliegtuig.

De actieradius is 161 kilometer. Dat maakt het toestel geschikt voor korte taxivluchten waarbij mensen heen en weer worden gevlogen. Het opladen zou maar zo'n 10 minuten hoeven duren.

De Midnight eVTOL moet in 2024 in productie gaan. Hoeveel er precies gemaakt zullen worden, is nog niet bekend. Stellantis had al eerder een belang genomen in Archer Aviation. Dat belang zal worden vergroot en er zal tot 150 miljoen dollar naar richting Archer gaan als de startup bepaalde doelstellingen haalt.

Vliegende auto

Tientallen bedrijven werken ook aan dit soort eVTOL's, elektrische voertuigen die verticaal kunnen opstijgen en landen. Ze worden vaak 'vliegende auto's' genoemd, hoewel ze meestal niet op auto's lijken. Het is een kruising tussen een auto, een helikopter en een vliegtuig. De elektrische vliegtuigen kunnen nog maar een handvol mensen vervoeren en zijn alleen bedoeld voor korte vluchten. 

Meer autobedrijven bezig met luchtvaart

Autobedrijven werken de laatste tijd vaker samen met partijen uit de luchtvaart. In november ging Renault al een samenwerking aan met vliegtuigbouwer Airbus om een nieuwe generatie elektrische accu's en hybride technologie voor auto's en vliegtuigen te ontwikkelen.

Eerder gingen ook Airbus en Audi een samenwerking aan rond de ontwikkeling van een 'drone-auto'. Vorig jaar toonde het Zuid-Koreaanse Hyundai ook een concept van een luchttaxi. Het Chinese automerk Xpeng hield vorig jaar al openbare testvluchten met zijn vliegende auto X2.

Kijk ook: elektrisch vliegen

Luister ook: