Boeing pompt bijna half miljard in autonome vliegende taxi
Elektrisch vliegen

Boeing pompt bijna half miljard in autonome vliegende taxi

24-01-2022 14:35 Laatste update: 14:48

Boeing investeert nog eens 400 miljoen euro in Wisk, de ontwikkelaar van onbemande vliegende taxi's. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer vandaag bekendgemaakt.

Het Californische bedrijf Wisk is eigendom van Boeing en Kitty Hawk, het luchtvaartbedrijf van Google-medeoprichter Larry Page. Wisk is een van de tientallen ontwikkelaars van elektrische voertuigen die verticaal kunnen opstijgen en landen. Deze kruising tussen een auto, helikopter en vliegtuig staat bekend als een eVTOL. In tegenstelling tot andere ontwikkelaars richt Wisk zich op voertuigen die zelf kunnen vliegen.

De beslissing van Wisk om de ontwikkeling van een bemande eVTOL over te slaan, waar veel andere startups en luchtvaartbedrijven aan werken, betekent dat het onbemande voertuig van het bedrijf later in gebruik zal worden genomen dan de streefdatum van 2024 die de meeste concurrenten voor hun bemande voertuigen voorzien.

Boeing wilde geen streefdatum geven voor het onbemande passagiersvoertuig van Wisk, maar volgens bronnen in de sector is het de bedoeling om het toestel rond 2028 voor certificering te presenteren in de Verenigde Staten.

Meerdere startups werken aan elektrische luchttaxi's die verticaal kunnen opstijgen en landen. De startup Joby verwacht vanaf 2024 de eerste passagiers te vervoeren in de VS met een vliegende taxi met 250 kilometer actieradius. 

Het Chinese bedrijf eHang en het Duitse Volocopter hebben ook al regelmatig bemande testvluchten met hun 'passagiersdrones' gemaakt, maar de eVTOL's van beide bedrijven hebben een kleinere actieradius van enkele tientallen kilometers. 

Elektrisch vliegen komt eraan: