peugeot inception concept auto ces 2023 elektrische sedan
Techbeurs CES 2023

Peugeot onthult de 'elektrische auto van de toekomst'

6 januari 2023 om 13:02
Laatste update: 6 januari 2023 om 13:02

Peugeot heeft op de techbeurs CES zijn elektrische conceptauto voor de komende jaren onthuld. De Inception Concept is een 5 meter lange sedan, die vol zit met elektronica en opvallende onderdelen. "We maken autorijden leuk voor de nieuwe generatie."

Peugeot introduceert met de Inception Concept een nieuwe designtaal, met hoekige vormen, scherpe randen en strakke lijnen. Vanaf 2025 zullen elementen van deze conceptcar terug te zien zijn in nieuwe auto’s van het merk. "Dit is onze toekomstvisie. Dit is het begin van onze nieuwe generatie elektrische Peugeots", zei Peugeot-ceo Linda Jackson tijdens de presentatie in Las Vegas.

Grote accu

De auto is gebouwd op de grote versie van het STLA-platform van Peugeot-moederbedrijf Stellantis, met een 100 kWh groot accupakket en 800V-technologie. Na vijf minuten laden kan de auto al 150 kilometer bereik hebben. 

De beoogde actieradius is 800 kilometer en de auto heeft een laag energieverbruik (12,5 kWh/100 km). De auto heeft twee elektromoten, samen goed voor 860 pk, en trekt in minder dan 3 seconden op van 0 naar 100 km/u. De conceptcar is ook draadloos op te laden via inductie. 

Het HyperSquare-stuur.

Opvallend stuur

Het stuur, Hypersquare genaamd, is rechthoekig met grote gaten, waarbij sommige functies door alleen de duim te bewegen zijn te bedienen. Het ingebouwde scherm in het stuur geeft toegang tot bijna alle functies in de auto.

"Hypersquare heeft geen knoppen of pookjes. Alles gaat met aanraakbediening en spraakherkenning", aldus Jackson. "Dit maakt autorijden leuk voor de nieuwe generatie. Het is gaming in het echte leven. Dit komt op zijn vroegst vanaf 2026 in je Peugeot." 

Autonoom rijden

De auto krijgt een zelfrijdende modus, waarbij de cockpit verandert in een op comfort gerichte ruimte. Het stuur wordt dan ingetrokken, het dashboard verdwijnt en er komt een groot scherm naar beneden. Peugeot wil autonoom rijden met niveau 4 mogelijk maken, waarbij de menselijke bestuurder geen handen aan het stuur hoeft te houden. 

Aan de buitenkant kan de auto met speciale displays informatie tonen aan als de bestuurder in de buurt komt. Het Peugeot-logo in de 20 inch-wielen blijft als de auto rijdt recht staan. De digitale zijspiegels zitten verwerkt in de 'vleugels' van de auto.

'Het leidende EV-merk worden'

Het interieur heeft zo min mogelijk zwart en bevat veel metaal en glas. Peugeot gebruikt een groot stuk glas van het type Narima, dat is ontworpen voor de helm van NASA-astronauten. In het interieur worden ook natuurvriendelijke materialen gebruikt. Zo zijn de vloer en de stoelen bekleed met fluweel gemaakt van gerecycled polyester.

Peugeot zegt dat er dit jaar van al zijn automodellen elektrische versies zullen zijn. "De komende twee jaar zullen er vijf nieuwe volledig elektrische modellen gelanceerd worden", zei Jackson. "Onze ambitie is simpel: van Peugeot rond 2030 het leidende merk voor elektrische auto’s in Europa maken."

Kijk ook: eindelijk een goedkope zonneauto?