Techbeurs CES 2023

Nieuwe Lenovo-laptops hebben twee schermen in verschillende vormen

© Lenovo

lenovo yoga book thinkbook plus twist ces draaibaar scherm laptops
6 januari om 16:09
Laatste update: 6 januari om 16:18

Lenovo heeft twee opvallende nieuwe laptops onthuld. Beide laptops hebben twee schermen en allebei hebben ze functies die een doorsnee laptop niet heeft.

De Yoga-laptops van Lenovo bestaan tien jaar. De laptops onderscheiden zich met opvallende ontwerpen, bijvoorbeeld met scharnieren die tot 360 graden kunnen meedraaien. Flexibiliteit staat centraal in de Yoga-lijn en het nieuwste model, dat op techbeurs CES is gepresenteerd, valt op dankzij twee schermen.

De Yoga Book 9i is het beste te omschrijven als twee tablets die met een scharnier als boek aan elkaar vast zitten. En dat 'boek' kan zowel rechtopstaand als liggend aan een toetsenbord en een statief worden bevestigd. Dan ontstaat bijvoorbeeld een opstelling met een toetsenbord onder twee schermen die boven elkaar staan. Of twee schermen die naast elkaar staan, ook met toetsenbord er onder.

De vele verschijningsvormen van de Yoga Book.

Als tentje met twee schermen

Een traditionele opstelling is ook mogelijk: het toetsenbord wordt dan op één van de schermen geleegd, waarbij het onderste deel van het scherm als trackpad wordt gebruikt. Ook kan het apparaat gewoon plat worden neergelegd, als grote tablet. Of als een tentje, zodat aan beide kanten een beeldscherm te zien is.

Het gaat daarbij om twee 13,3 inch oled-schermen met een resolutie van 2880x1800 pixels. Dat wordt aangestuurd door een Intel Core i7-chip van de dertiende generatie, met maximaal 16GB werkgeheugen, en keuze tot 1TB aan opslagruimte. Het apparaat draait op Windows 11, en is vanaf juni in Nederland verkrijgbaar vanaf 2299 euro.

Draaibaar E Ink-scherm in kleur

Als het niet vouwt, dan draait het wel. De Lenovo ThinkBook Plus Twist lijkt op het eerste gezicht een normale laptop, maar het 13,3 inch oled-scherm kan horizontaal omgedraaid worden. Op de achterkant zit een 12 inch E Ink-scherm, oftewel hetzelfde soort elektronisch papier als in e-readers. Maar dan wel volledig in kleur.

Dat elektronisch papier moet rustiger zijn voor de ogen. Dat komt onder meer door de lage snelheid van het scherm: beelden worden ververst op 12Hz, of 12 keer per seconde. Het oled-scherm aan de andere kant wordt een standaard 60 keer per seconde ververst. Dat scherm is dus beter geschikt voor video, terwijl het E Ink-scherm beter geschikt is voor lezen en schrijven.

Deze laptop vindt z'n draai wel.

Rustig lezen en schrijven

Lenovo stelt zich voor dat gebruikers het E Ink-scherm bijvoorbeeld gebruiken om langere teksten mee te lezen als de laptop gesloten is. Of in 'typemachine'-modus, waarbij het scherm wordt gedraaid en het E Ink-scherm boven het toetsenbord zit. Beide schermen zijn ook touch-screens, en kunnen ook met een e-pen beschreven worden.

Het oled-scherm van de ThinkBook Plus Twist heeft ook een resolutie van 2880x1800 pixels en draait tevens op een Intel Core-processor van de dertiende generatie, met maximaal 16GB werkgeheugen, en keuze tot 1TB aan opslagruimte. Het apparaat draait op Windows 11, en is vanaf juni in Nederland verkrijgbaar vanaf 1699 euro.

Luister ook de Bright Podcast:

<iframe allow="autoplay *; encrypted-media *; fullscreen *; clipboard-write" frameBorder="0" height="175" style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;background:transparent" sandbox="allow-forms allow-popups allow-same-origin allow-scripts allow-storage-access-by-user-activation allow-top-navigation-by-user-activation"></iframe>