Voor het eerst meer abonnementen via glasvezel dan koper
Opmars van glasvezel

Voor het eerst meer abonnementen via glasvezel dan koper

11-01-2023 08:51 Laatste update: 17:31

Voor het eerst hebben meer Nederlandse huishoudens een abonnement op internet, tv of telefonie via glasvezel dan via koperverbindingen.

Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In het derde kwartaal van 2022 liepen bijna 2,4 miljoen abonnementen via glasvezel, iets meer dan via het oude koper, wat voor internet vooral voor ADSL of VDSL wordt gebruikt.

Via de kabel is nog altijd de meest gebruikte abonnementsvorm, maar dat neemt ook af. Ruim 3,8 miljoen abonnementen waren in het derde kwartaal via de kabel, 20.000 minder dan het kwartaal ervoor. Het aantal abonnementen via koperaansluitingen daalde met 6000. Via glasvezel werden 11.000 meer abonnementen afgesloten.

Den Haag aan kop

De gemeente Den Haag heeft de meeste adressen waar glasvezel ligt: bijna 151.000. In de gemeentes Waalre, Harderwijk en Ameland kiezen huishoudens relatief het vaakst voor een glasvezelabonnement: tussen de 70 en 80 procent.

KPN is de grootste

In totaal zijn er nu 5,3 miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel. De internetbranche noemde 2022 een 'recordjaar' voor de uitrol van glasvezel. Er werden ruim 1 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen aangelegd. 

KPN legde tot nu toe de meeste glasvezelaansluitingen aan, tussen 60 en 65 procent. DELTA volgt met tussen de 15 en 20 procent en Open Dutch Fiber heeft er tussen de 5 en 10 procent.

'Concurrentie gaat toenemen'

De concurrentie tussen providers bij glasvezelinternet moet de komende jaren verder toenemen. KPN verlaagde vorig jaar zijn tarieven voor andere partijen die via zijn glasvezelnetwerk internet willen aanbieden.

Dat kan Nederlandse consumenten volgens de ACM in de toekomst flink wat geld gaan besparen en zal ook zorgen voor hogere gemiddelde datasnelheden.

Buitengebieden

Alleen in de buitengebieden is er nog geen snel internet, maar het kabinet wil dat ook die 19 duizend adressen voor 2030 aangesloten worden op internet met gigabit-snelheden.

Kijk ook:

Luister ook de Bright Podcast: