Laptops en desktops

Verkoop computers gecrasht in 2022: met 16 procent gedaald

computer laptop kopen desktop pc laptops
11 januari 2023 om 15:06
Laatste update: 11 januari 2023 om 17:32

Fabrikanten hebben vorig jaar veel minder computers verkocht dan het jaar ervoor. De verkoop daalde met 16 procent tot 285 miljoen exemplaren.

Dat meldt marktonderzoeker Canalys. De scherpe afname van de computerverkoop volgt nadat er de laatste twee jaar juist veel meer computers werden verkocht. Dat kwam doordat mensen veel vaker gingen thuiswerken vanwege de coronapandemie. 

Bij de marktleider Lenovo daalde het aantal verkochte computers met 29 procent. Ook bij nummer twee HP was de afname bijna 29 procent. Bij Dell ging het nog slechter: het Amerikaanse bedrijf verkocht ruim 37 procent minder computers. Bij Apple was de afname het kleinst: min 7,5 procent.

Ondanks kortingen van grote winkelketens bleef de pc-verkoop de afgelopen maanden dalen. Met name consumenten in de VS en Europa stellen uitgaven aan gadgets volgens Canalys massaal uit nu zaken als eten, gas en licht veel duurder zijn geworden. Ook smartphones worden bijvoorbeeld veel minder verkocht

Wachten met kopen

De meeste pc-fabrikanten denken dat veel consumenten ook dit jaar wachten met de aankoop van een nieuwe computer. Zestig procent van de bedrijven verwacht een daling of stagnatie van de verkoopcijfers. Wel blijven de verkopen nog altijd boven het niveau van voor de coronapandemie.

Luister ook de Bright Podcast: