Brits postbedrijf Royal Mail gehackt: criminelen eisen losgeld
Postsysteem gegijzeld

Brits postbedrijf Royal Mail gehackt: criminelen eisen losgeld

13-01-2023 07:43 Laatste update: 08:18

De hack die systemen van het Britse postbedrijf Royal Mail heeft platgelegd, is mogelijk het werk van Russische criminelen. De hackers eisen losgeld van het bedrijf. Het internationale post- en pakketverkeer vanuit Engeland is grotendeels verstoord.

Royal Mail is het slachtoffer geworden van de ransomware Lockbit, waarmee het systeem dat gebruikt wordt om zendingen naar het buitenland te versturen is gegijzeld. De cybercriminelen hebben om losgeld gevraagd, meldt de BBC.

"Uw gegevens zijn gestolen en versleuteld", staat er in een bericht van de hackers. Het geëiste bedrag is nog niet naar buiten gekomen, maar het kan volgens de BBC in de miljoenen lopen. Lockbit wordt vaak gebruikt door cybercrimebendes met banden met Rusland. 

Voorlopig geen exportpakketten

Royal Mail roept klanten op om voorlopig geen exportpakketten aan te bieden. Geautomatiseerde systemen voor het verzenden van brieven en pakketten naar het buitenland zijn "ernstig verstoord".

Pakketjes vanuit het buitenland arriveren wel in Groot-Brittannië, maar Royal Mail waarschuwt dat het soms langer kan duren. De Britse binnenlandse postbezorging ondervindt geen hinder. 

GLS

Royal Mail is een van de grootste postbedrijven ter wereld en via pakketdochter GLS ook in Nederland actief. Volgens het bedrijf maken duizenden Britse bedrijven gebruik van diensten om pakketten naar klanten buiten het Verenigd Koninkrijk te sturen. 

Volgens de BBC kijkt het bedrijf naar "oplossingen" om het systeem weer aan de gang te krijgen.De toezichthouders en veiligheidsdiensten zijn op de hoogte gebracht.

Luister ook: