Uitgelekte plannen

'Apple overweegt opnieuw MacBook met touchscreen'

© Apple

apple mac macbook touchscreen iPad
12 januari 2023 om 12:01
Laatste update: 12 januari 2023 om 17:06

Apple heeft als enige grote computerfabrikant nog nooit een laptop of desktop-pc met een touchscreen gemaakt. Het bedrijf zou dat nu echter opnieuw overwegen.

De overleden Apple-oprichter Steve Jobs noemde een touchscreen op laptops 'ergonomisch verschrikkelijk' bij de introductie van de iPad. En ook na zijn dood hield Apple vast aan die lijn. Macs met een touchscreen ontstegen tot nooit het stadium van prototype, zei Apple-topman Craig Federighi jaren geleden al. Maar nu doet Apple toch weer een poging, meldt Bloomberg.

Het bedrijf zou werken aan een MacBook Pro met touchscreen, die er grotendeels hetzelfde uit zou zien als bestaande laptops van Apple. Die MacBooks met touchscreen zouden in 2025 op zijn vroegst in de winkel komen. Het zou gaan om modellen met een oled-touchscreen. Huidige MacBook Pro-modellen zijn voorzien van een miniLED-scherm.

Vroeg stadium

Het project zou nog wel in een vroeg stadium zijn, al zouden technici van Apple "actief betrokken" zijn bij de ontwikkeling. Apple zou nog geen definitieve plannen hebben voor een Mac met een touchscreen.

Op technisch vlak zou zou zo'n stap relatief klein zijn. Apple heeft immers al ruim ervaring met touchscreens en Windows-laptops van vrijwel elk merk zijn al jaren te koop met touchscreens.

Software nog niet geschikt

De grootste slag geslagen moeten worden op het gebied van software. Apple heeft met zijn strategie tot nu toe een duidelijke scheiding gehouden tussen de besturingssystemen voor de Mac en de iPad. Op de Mac is alles toegespitst op een muispijltje, met kleine knoppen, de iPad is in de eerste plaats gemaakt voor bediening met de vingers op het scherm.

De laatste jaren kruipt iPadOS echter steeds dichter naar macOS wat betreft functionaliteit. De iPad kan inmiddels met een muis worden bedienen en meerdere vensters tegelijk tonen. Ook zijn touch-apps voor de iPad te downloaden op Macs met Apple-chip. Vooral macOS zou op termijn aanpassing vereisen zodat het soepel met touch-bediening werkt.

iPad Pro met Magic Keyboard: vervangt dit je MacBook?

Luister onze vooruitblik op 2023: