Hyundai komt met update om 'hacken' van auto's tegen te gaan
Na viral TikTok-filmpjes

Hyundai komt met update om 'hacken' van auto's tegen te gaan

12-01-2023 16:49 Laatste update: 17:08

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai brengt binnenkort een software-update uit die diefstal van bepaalde auto's moet tegengaan. Voor de hack van sommige auto's van Hyundai en zustermerk Kia zouden alleen een schroevendraaier en een USB-kabel nodig zijn.

Filmpjes waarop te zien was hoe auto's van Hyundai en Kia zijn te stelen via een relatief eenvoudige methode werden sinds afgelopen zomer miljoenen keren bekeken op TikTok. Nadat een usb-stick in een kapotte stuurkolom werd gestoken, konden de dieven de motor starten. De video's gingen viral als de 'Kia Challenge'. De gebruikte hackmethode werkt bij auto’s die geen anti-diefstalchips in hun sleutelsystemen hebben.

Hyundai zegt nu tegen Bloomberg en Fox News dat in maart een software-update voor de auto's wordt uitgebracht, die ervoor moet zorgen dat de methode niet meer werkt. Ook zustermerk Kia liet weten te werken aan oplossingen, waaronder nieuwe 'beveiligingssoftware'.

Autodealers verkopen sinds kort ook verschillende eigen oplossingen, zoals een bluetooth-schakelaar die als startonderbreker werkt. De bestuurder krijgt daar een aparte sleutelhanger met afstandsbediening voor. Ook worden stuursloten en extra alarmen meegeleverd.

Tesla en Honda

Eerder vonden beveiligingsonderzoekers ook al kwetsbaarheden in Tesla’s waardoor de auto’s te ontgrendelen en te starten waren. Ook Honda-auto’s bleken vanaf een afstandje te openen en te starten.

Forse toename autodiefstallen

In de VS loopt er een rechtszaak over de beveiligingsproblemen die kan leiden tot een grote schadeclaim. De aanklagers stellen dat de autofabrikanten 'winst belangrijker vinden dan de veiligheid en beveiliging'. Het gaat om Kia’s gebouwd tussen 2011 en 2021 en Hyundai’s die tussen 2015 en 2021 zijn geproduceerd. In nieuwere modellen zitten wel technologieën voor startonderbreking.

Uit Amerikaanse cijfers over autodiefstallen bleek dat Kia- en Hyundai-modellen die tussen 2015 en 2019 zijn uitgebracht, bijna twee keer zo vaak zijn gestolen als andere voertuigen. Nadat de TikTok-filmpjes viral gingen meldden politiediensten in meerdere Amerikaanse regio’s enorme toenames van het aantal diefstallen van de automodellen.

Fataal ongeluk en TikTok-waarschuwing

TikTok zet bij sommige van de Kia Challenge-filmpjes, die ook via de hashtags #KiaBoys en #KiaBoyz worden verspreid, sinds kort een waarschuwing: "Deelname aan deze activiteit kan ertoe leiden dat u of anderen gewond raken."  

In oktober kwamen vier tieners om het leven bij een auto-ongeluk in het Amerikaanse Buffalo. Volgens de lokale politiecommissaris was er een verband met de TikTok-filmpjes.

Kijk ook:

Luister ook de Bright Podcast: