Privacy

EU-hof: burger moet precies weten wie over zijn data beschikt

12 januari 2023 om 14:49
Laatste update: 12 januari 2023 om 15:10

Elke EU-burger heeft het recht om te weten wie over zijn gegevens beschikt en bij welke partijen data terecht zijn gekomen als ze worden doorgestuurd. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in een zaak over de privacywet AVG.

Het EU-hof boog zich over een vraag van het hoogste gerechtshof van Oostenrijk over de EU-privacywetgeving AVG. Aanleiding is een zaak van een burger die wilde weten naar wie het postbedrijf Österreichische Post zijn gegevens had doorgestuurd. Het bedrijf sprak eerder alleen van het delen van data voor 'marketingdoeleinden', maar dat vond de klager veel te vaag.

Tijdens de rechtszaak zei het postbedrijf dat het gegevens had doorgestuurd naar onder andere IT-bedrijven, aanbieders van mailinglijsten, goede doelen en politieke partijen. Maar de klager wilde de namen van de partijen weten.

Bedrijven moeten bij zo'n informatieverzoek de namen van de partijen geven, oordeelt het hof nu in een arrest. Alleen als zo'n informatieverzoek 'ongegrond of buitensporig' is, hoeft dat niet, maar dat moet de dataverwerkende partij zelf kunnen aantonen.

Recht om vergeten te worden

Met de informatie over de partijen die de persoonsgegevens doorgestuurd hebben gekregen, kan de burger volgens het hof zijn recht om vergeten te worden uitoefenen of bepaalde gegevens laten aanpassen. Ook kunnen ze dan gebruikmaken van hun recht op het beperken van de gegevensverwerking, het recht om bezwaar te maken of het vorderingsrecht als ze denken schade te lijden.

De AVG, de Algemene verordening gegevensbescherming, regelt in de hele EU de verwerking van persoonsgegevens door bedrijven en overheden. De AVG trad in mei 2016 in werking. 

Kijk ook: strengere regels voor Big Tech

Luister ook de Bright Podcast: