zelfrijdende auto files verkeer file
Autonoom rijden

Britse overheid: zelfrijdende auto kan tot veel meer files leiden

16 januari 2023 om 13:06
Laatste update: 16 januari 2023 om 13:06

Als zelfrijdende auto’s gemeengoed worden, kan dat leiden tot twee keer zoveel verkeersopstoppingen. Dat voorspelt het Britse ministerie van verkeer in een rapport over toekomstige verkeersstromen.

De files in Engeland en Wales kunnen de komende decennia tot wel 54 procent toenemen, schrijft het Britse Department for Transport (DfT) in het rapport. De instantie houdt rekening met een scenario waarin rond 2047 de helft van het wagenpark in het land bestaat uit autonome voertuigen.

De opmars van zelfrijdende auto's leidt volgens de DfT tot een flinke toename van het verkeer, doordat "de mobiliteit van ouderen en mensen die nu geen rijbewijs hebben fors zal toenemen". Miljoenen Britten rijden nu door onder andere medische beperkingen of te hoge kosten geen auto, maar ze zouden in de toekomst wel massaal van autonome voertuigen gebruikmaken. Mogelijk is er straks zelfs geen rijbewijs meer nodig om in een robotauto zonder stuur vervoerd te worden.

"Ook zullen mensen veel vaker gaan reizen als ze de mogelijkheid hebben om te werken of te ontspannen in een zelfrijdende auto", denkt de instantie.

Meer delen van auto's

Transportorganisatie RAC Foundation ziet deelauto’s en het delen van ritten als een oplossing om in de toekomst de file- en parkeerdruk te verlagen. "Als we op verzoek toegang krijgen tot auto's en afstand doen van persoonlijk eigendom, kan er een win-winsituatie ontstaan: minder auto’s, die door velen worden gedeeld, en goedkoper vervoeer", aldus RAC Foundation-directeur Steve Gooding tegen persbureau PA. Experts uitten in Britse media kritiek op de voorspellingen omdat ze betwijfelen dat autonoom rijden gemeengoed zal worden.

Tesla

Veel nieuwe auto’s hebben momenteel verschillende rijhulpsystemen aan boord, maar volledig zelfrijdende auto’s zijn er nog niet voor normale consumenten. Ook zijn ze in de meeste landen nog niet toegestaan.

Ondanks jarenlange beloftes van topman Elon Musk heeft ook Tesla nog geen volledig zelfrijdende auto, oftewel niveau 5 van autonoom rijden. Tesla's bieden momenteel alleen niveau 2, waarbij automobilisten zelf verantwoordelijk blijven en hun handen aan het stuur moeten houden. Volgens Musk zijn zelfrijdende auto's veiliger dan auto's die door mensen worden bestuurd. Per gereden kilometer zou de kans op een ongeluk kleiner zijn.

Tesla's rijhulpsystemen liggen echter onder vuur vanwege zorgen over de veiligheid. Zo onderzoekt de Amerikaanse toezichthouder een serie ongevallen waarbij Tesla's met Autopilot ingeschakeld op voertuigen van hulpdiensten waren gereden. 

Google en Apple

Meerdere Amerikaanse bedrijven, zoals Google-dochter problemen.

Apple zou intussen de auto die het ontwikkelt niet meer volledig zelfrijdend willen maken.

Waar blijft de zelfrijdende auto?

Luister ook: