Amerikaanse staat wil juist mínder elektrische auto's
Oliestaat tegen elektrisch rijden

Amerikaanse staat wil juist mínder elektrische auto's

16-01-2023 12:09 Laatste update: 12:13

De verkoop van elektrische auto's niet aansporen, maar juist ontmoedigen. De Amerikaanse staat Wyoming wil dat per 2035 geregeld hebben. De staat verdient veel geld aan olie, en vindt het tijd voor een grotendeels symbolisch 'tegengeluid'.

In Nederland lopen steden als Amsterdam voorop met het voornemen om per 2030 alleen nog maar elektrische auto's toe te laten. In de VS zijn het progressieve staten als New York en Californië die soortgelijke voornemens hebben. Die overwegend Democratische staten willen per 2035 de verkoop van auto's met verbrandingsmotor verbannen.

De Republikeinse staat Wyoming kiest nu met een wetsvoorstel voor een beweging de andere kant op: een uitfasering van de verkoop van elektrische auto's, ook per 2035. Het voorstel pleit voor het vrijwillig afbouwen van de verkoop van elektrische auto's in de staat, om zo de "trotse en gewaardeerde" olie-, kolen- en gasindustrie van de staat te waarborgen, en de banen die daarmee samenhangen.

Ook wijst het voorstel op de onpraktische kanten van elektrisch vervoer in een uitgestrekte, dunbevolkte staat als Wyoming. De staat is zes keer groter dan Nederland, maar er wonen slechts een half miljoen mensen.

Grotendeels symbolisch

Het wetsvoorstel wil de uitfasering van stekkerauto's niet afdwingen, maar roept inwoners en bedrijven in Wyoming op tot vrijwillige deelneming. Verboden worden elektrische auto's dus niet, maar de indieners van het wetsvoorstel willen vooral een tegengeluid laten horen aan voorstanders van de nieuwe wagens. In het voorstel wordt dan ook opgeroepen om deze door te sturen naar onder andere de Amerikaanse president Biden, die tal van groene maatregelen heeft doorgevoerd.

"Je zou het haast kunnen opvatten als geintje, maar het is duidelijk een zeer ernstige kwestie die vraagt om een publiek debat", zegt senator Brian Boner, een van indieners van het wetsvoorstel, tegen de Cowboy State Daily. "Ik wil er zeker van zijn dat de oplossingen die sommige mensen hebben voor de zogenaamde klimaatcrisis wel echt praktisch zijn in het echte leven. Ik stel het gewoon niet op prijs als andere staten technologie proberen af te dwingen die er nog niet klaar voor is", aldus Boner.

Wyoming is niet per definitie tegen groene oplossingen, getuige de aanwezigheid van één van de grootste windfarms in de VS. Maar voorlopig haalt de staat het gros van zijn inkomsten nog uit fossiele brandstoffen, zoals het al generaties doet.

Getest: elektrische Volkswagen ID.5

Luister ook: