Ruim kwart nieuwe auto's van particulieren was elektrisch in 2022
Elektrisch rijden

Ruim kwart nieuwe auto's van particulieren was elektrisch in 2022

20-01-2023 09:15 Laatste update: 09:17

Ruim een kwart van de nieuwe auto's die particulieren vorig jaar in Nederland kochten was volledig elektrisch. Een jaar eerder was dat nog 11 procent.

Het aandeel van volledig elektrische auto's in de nieuwverkoop steeg in 2022 naar 26 procent, meldt de RAI Vereniging. Die toename komt volgens de vereniging mede doordat er meer elektrische auto's in de middenklasse verkrijgbaar zijn. Ook de aanschafsubsidies en private-lease aanbiedingen spelen een rol.  

In de totale autoverkoop, waarbij onder meer ook zakelijke- en verhuurauto's worden meegerekend, was 23 procent van de nieuwe auto's volledig elektrisch.

Hybride

Hybride-rijden groeide iets verder tot 36 procent, terwijl het aandeel van auto's met benzinemotoren afnam. Afgelopen jaar reed een kleine 39 procent van de nieuwe auto's op de brandstof, een jaar eerder was dat 46 procent.  

Auto's van Kia werden vorig jaar in Nederland het meest verkocht, werd onlangs bekend. Het Zuid-Koreaanse merk haalde daarmee in ons land Volkswagen in als marktleider.

Er werden in 2022 zo'n 3 procent minder personenauto's geregistreerd. De daling kwam volgens de RAI Vereniging door de chiptekorten en tekorten aan andere onderdelen, waardoor bestelde auto's niet afgeleverd konden worden.

Subsidie

Sinds 10 januari kunnen mensen die een elektrische auto kopen of privé gaan leasen daar weer subsidie voor aanvragen. Voor nieuwe stekkerauto's is er 2950 euro subsidie, 400 euro minder dan vorig jaar. Voor tweedehands stekkerauto's is het bedrag gelijk gebleven: 2000 euro. Vorig jaar was de subsidiepot in mei al leeg.

Net als vorig jaar krijgen zakelijke rijders een fiscale bijtelling van 16 procent voor het privégebruik van elektrische auto. Het bedrag waarover dat percentage geldt is verlaagd van 35.000 naar 30.000 euro. Over het meerdere moet evenveel bijtelling worden afgedragen als voor andere auto's: 22 procent.

Elektrische scooters

De scooter verduurzaamt van alle voertuigen het snelst, zegt de RAI Vereniging. "In de afgelopen twee jaar is het aandeel van elektrische brom- en snorfietsen in de nieuwverkoop meer dan verdubbeld naar de helft van de totale verkoop. In 2020 lag dit aandeel nog rond de 20 procent." 

Deze elektrische auto's komen eraan dit jaar:

Luister ook: