© Samsung

'Samsung wil streamingdienst ook op tv's van andere merken'

Samsung TV Plus

Samsung TV Plus

'Samsung wil streamingdienst ook op tv's van andere merken'

23-01-2023 10:25 Laatste update: 10:25

Samsung zou zijn gratis streamingdienst TV Plus ook op smart-tv's van andere merken willen aanbieden. Met de dienst kunnen tv-kijkers lineaire zenders streamen. 

Samsung onderhandelt met andere tv-fabrikanten over het aanbieden van zijn gratis streamingdienst Samsung TV Plus. Dat meldt de Amerikaanse techjournalist Janko Roettgers op basis van bronnen met kennis van de plannen. Een van de partijen waar marktleider Samsung mee praat is de Chinese fabrikant TCL, de nummer 3 op de wereldwijde tv-markt. 

Met Samsung TV Plus zijn gratis lineaire kanalen te streamen, waarbij het vooral gaat om online-zenders. Samsung verdient eraan doordat er reclames worden getoond. Zulke tv-streamingdiensten staan bekend onder de naam FAST: free ad-supported streaming television.

Streamingdiensten kunnen veel baat hebben bij een prominente plek in de menu's op smart-tv's of bij speciale knoppen op de afstandsbediening. Daarvoor zijn afspraken met tv-fabrikanten cruciaal.

TV Plus is behalve op smart-tv’s ook beschikbaar op de smartphones en tablets van Samsung. Concurrent LG heeft ook een eigen aanbod met streamingzenders onder de naam LG Channels

Aanbod verschilt per land

Samsung streamt wereldwijd honderden kanalen, maar het aanbod verschilt sterk per land. In de VS gaat het om zo’n 220 kanalen, in Nederland om enkele tientallen. In thuisland Zuid-Korea is het een succes en zijn er maandelijks 17,5 miljoen kijkers.

Onder de zenders op TV Plus in ons land zijn onder andere SBS6 Classics, Euronews, Bloomberg, Reuters, The Guardian, Docustream, Fashion TV, Hell’s Kitchen, Motorvision en Wild Planet. Samsung heeft volgens Roettgers ook geprobeerd om exclusieve licenties te krijgen op sommige kanalen, maar dat zou nog niet zijn gelukt. 

YouTube en Netflix

YouTube is vorige week ook begonnen met het testen van een nieuw onderdeel met FAST-kanalen. Een van de topmannen van Netflix sluit niet uit dat het bedrijf ooit een volledig gratis variant van de streamingdienst met FAST-kanalen zal aanbieden.

De trend duidt op een groeiende interesse bij gebruikers om op een ontspannen manier streams te kijken zonder dat ze steeds een nieuwe video hoeven aan te klikken.

Meerdere grote internationale FAST-aanbieders, zoals Hulu, Pluto TV en Crackle, zijn overigens nog niet in Nederland beschikbaar.

Luister ook: