Elektrisch rijden

'Auto thuis opladen nu weer veel goedkoper dan bij snellader'

24 januari om 10:56
Laatste update: 24 januari om 11:11

Voor het eerst in vele maanden is het weer goedkoper om een elektrische auto thuis op te laden dan bij een snellader, zoals die van Fastned.

Met ingang van het prijsplafond in januari is het weer voordeliger om je elektrische auto thuis te laden, meldt de vergelijkingssite Pricewise. Het thuisladen is alleen veel voordeliger als mensen onder het prijsplafond blijven. "Als automobilisten hun auto opladen nadat zij het verbruik van het prijsplafond hebben bereikt, dan zijn ze mogelijk ongeveer evenveel kwijt als bij een snellader", zegt Pricewise-directeur Hans de Kok.

Het volledig opladen van een Tesla Model S kan thuis nu al voor rond de 30 euro, bij 0,40 cent per kilowattuur. Bij Fastned kost het 62,25 euro bij 0,83 cent per kilowattuur. Afgelopen augustus waren bezitters van stekkerauto's thuis nog 58 euro kwijt en bij Fastned betaalde je destijds 51 euro. Fastned is met 150 laadstations de grootste aanbieder van snelladers in Nederland.

De huidige marktprijzen van energieleveranciers liggen rond de 0,80 cent per kilowattuur. Budget Energie verlaagde afgelopen week al de prijs per eenheid stroom naar 0,39 cent, dat is 0,01 cent onder het tarief van het prijsplafond. 

Prijsplafond

"Als de inkoopprijs van energie verder daalt of blijft op het niveau van afgelopen week, dan verwacht ik dat meerdere energieleveranciers hun prijzen verlagen tot onder het prijsplafond", verwacht De Kok. Wanneer dat gebeurt, is het volgens hem ook boven het verbruik van het prijsplafond goedkoper om de auto thuis op te laden. "Houd er rekening mee dat als je je auto thuis oplaadt je wel sneller aan het maximum verbruik komt dat voor het prijsplafond geldt (2900 kWh per jaar)."

Fastned zegt vooralsnog geen 'negatieve impact' te zien van prijswijzigingen in de thuissituatie, aldus een woordvoerder. "De omzetten en het aantal klanten blijft toenemen."

Kijk ook:

Luister ook: