Stormachtige week

Twitter buigt in India voor censuur en worstelt met neonazi

26 januari 2023 om 11:12
Laatste update: 26 januari 2023 om 11:23

Twitter beleeft weer een stormachtige week. In India heeft het platform toegegeven aan censuureisen van de overheid, ondanks beloftes over vrijheid van meningsuiting door eigenaar Elon Musk. Die vrijheid zorgde ook voor de terugkeer op Twitter van een notoire Amerikaanse neo-nazi, maar dat bleek van korte duur.

Tesla, het grootste aandeel in de rijkdom van miljardair Elon Musk, maakte vannacht zijn nieuwste kwartaalcijfers bekend. Dat was de eerste keer sinds de omstreden overname van Twitter door Musk. Investeerders maken zich zorgen over alle ophef die Twitter en Musk veroorzaken, en vrezen voor dalende waarde van het aandeel Tesla.

Tesla hield een telefoongesprek met investeerders, na de bekendmaking van de cijfers. Musk kreeg van ruim 3000 Tesla-aandeelhouders de vraag of alle Twitter-ophef het merk Tesla zou schaden, zoals uit meerdere opiniepeilingen naar voren kwam.

"Nou, we zullen eens even op mijn Twitter-account kijken", reageerde Musk, die zijn telefoon tevoorschijn haalde. "Ik heb dus 127 miljoen volgers en dat blijft snel groeien. Dat wekt de indruk dat ik redelijk populair ben. Misschien niet bij iedereen, maar voor de overgrote meerderheid spreekt mijn volgersaantal voor zichzelf", aldus de miljardair. Hij ging verder niet op de zorgen van de aandeelhouders in.

Neonazi meteen weer geblokkeerd

Toen Twitter door Musk werd overgenomen, beloofde de miljardair dat het platform een 'bastion van vrijheid van meningsuiting' zou worden. Onlangs bleek al dat vooral het haatzaaien fors is toegenomen sinds de overname. Dat komt mede door de terugkeer van duizenden geblokkeerde gebruikers; Musk liet die accounts weer online zetten.

Het gaat bijvoorbeeld om het account van de notoire neonazi Nick Fuentes. De holocaust-ontkenner en voormalig hoofd van de Amerikaanse neonazi-groep Identity Evropa kreeg dinsdag zijn account weer terug. Fuentes startte kort daarop een Twitter Spaces-livechat, waarin hij het antisemitisme van Kanye West verdedigde en Adolf Hitler prees. Daarna werd het account van Fuentes weer geblokkeerd, meldt onder meer The Daily Beast.

Censuur in India

In India blijkt Twitter niet zo'n basion voor vrijheid van meningsuiting als het gaat om kritiek op de premier Narendra Modi. De Indiase overheid wil niet dat een BBC-documentaire over Modi beschikbaar is binnen India. De docu schijnt licht op de rol van Modi tijdens dodelijke rellen in 2002 in de staat Gujarat, meldt The Intercept.

Zowel YouTube als Twitter hebben gehoor gegeven aan oproepen van de Indiase overheid en die documentaire onbeschikbaar gemaakt in India. Musk, normaal gesproken erg betrokken bij elke beleidsstap van Twitter, zegt voor het eerst te horen van de blokkade. "Ik kan niet elk aspect van Twitter wereldwijd in één keer repareren", reageert Musk op commentaar op de censuur.

Luister ook de Bright Podcast: