TikTok wil verbod in VS afwenden door samenwerking met Oracle
Controle op 'achterdeurtjes'

TikTok wil verbod in VS afwenden door samenwerking met Oracle

27-01-2023 12:41 Laatste update: 12:41

De roep om een Amerikaans verbod op de populaire video-app TikTok groeit. Het Chinese bedrijf wil dat afwenden door zijn programmeercode voortaan te laten controleren door het Amerikaanse bedrijf Oracle.

Het Chinese TikTok is al jaren omstreden, zowel in Europa als de VS. Wetsmakers vrezen voor de privacy van gebruikers wegens korte lijntjes tussen TikTok-eigenaar ByteDance en de Chinese overheid. In de VS kwam het tijdens presidentschap van Donald Trump al bijna tot een gedwongen verkoop van TikTok. Daarna bedaarde het even, maar ook de regering van president Biden staat nu opnieuw kritisch tegenover TikTok.

TikTok werkt nu aan een nieuw tegenoffensief, meldt The New York Times. Dat offensief heet 'Project Texas' en is de afgelopen tijd voorgelegd aan denktanks, wetenschappers en andere experts. Het nieuwe plan van TikTok draait om een samenwerking met het Amerikaanse techbedrijf Oracle. Dat bedrijf zou voortaan de code en het algoritme van TikTok moeten gaan controleren en signeren voordat die ingezet worden, meldt de site Lawfareblog, dat bij een briefing van TikTok was.

Achterdeurtjes uitsluiten

Door de code, apps, systemen en algoritmen van TikTok door Oracle te laten controleren, zouden 'achterdeurtjes' uitgesloten moeten worden. Achterdeurtjes zijn kwetsbaarheden die expres in code worden achtergelaten, zodat gebruikers bijvoorbeeld in de gaten gehouden kunnen worden. Zulke achterdeurtjes zijn moeilijk van buitenaf te detecteren, maar Oracle zou er specifiek op controleren.

Onder Project Texas zou er ook een tweede controle worden gedaan, door een partij die door de Amerikaanse overheid aangewezen zou worden. TikTok zou op die manier hopen het vertrouwen van die overheid te winnen, en zo een verbod in de VS af te wenden. Bij dat plan wordt de Amerikaanse tak van TikTok ondergebracht in een apart bedrijf, waarvan de leiding mede door de Amerikaanse overheid wordt goedgekeurd. Verder zou er een jaarlijkse onafhankelijke controle zijn.

Miljarden aan kosten

Het plan zou TikTok 1,5 miljard dollar kosten om op te zetten, en jaarlijks nog eens zo'n 700 miljoen tot 1 miljard dollar om draaiende te houden.

De samenwerking met Oracle lag al voor de hand. ByteDance en Oracle sloten in 2020 al een deal, toen er nog sprake was van een gedwongen verkoop van de Amerikaanse tak van TikTok.

Stappen ook voor EU boeiend

De Amerikaanse plannen van TikTok zijn ook voor Europeanen interessant. Het is aannemelijk dat TikTok bij succes hier een soortgelijke regeling wil treffen. Ook de EU staat namelijk steeds kritischer tegenover TikTok. De Europese Commissie riep TikTok eerder deze maand opnieuw op meer te doen om zich aan de Europese dataregels te houden.

Eurocommissaris Thierry Breton zei deze maand verder dat het 'onaanvaardbaar' is dat TikTok-gebruikers 'schadelijke en soms zelfs levensgevaarlijke' video's te zien krijgen. Daarbij waarschuwde Breton voor de stappen die Europa tegen TikTok kan zetten, inclusief een Europees verbod.

Luister ook de Bright Podcast: