Met een druk op de knop

Deze Audi transformeert van een crossover in een pick-uptruck

audi elektrische auto crossover pick up truck pickup
27 januari om 17:49
Laatste update: 27 januari om 19:19

Audi heeft een opvallende conceptauto onthuld die met één druk op de knop van een crossover-coupé is om te vormen tot een soort pick-uptruck.

Met de Activesphere heeft Audi zijn vierde conceptcar in de Sphere-reeks gepresenteerd. De auto, die hoog op zijn poten staat, is een 5 meter lange cross-over met een aflopende daklijn. De Activesphere heeft twee elektromotoren met 442 pk en heeft vierwielaandrijving.

De bodem is met vier centimeter te verlagen of met vier centimeter te verhogen. Dat laatste is volgens Audi 'ideaal voor off-road gebruik'. De auto is voorzien van veel glas en heeft achterdeuren die verkeerd om openen.

Snelladen

De Activesphere is gebouwd op het modulaire, elektrische platform dat Audi samen met Porsche ontwikkelt. Dat platform, Premium Platform Electric (PPE), is geschikt voor modellen in meerdere segmenten. 

Dankzij de 800V-architectuur is snelladen met 270 kW mogelijk. Tien minuten aan de lader is dan al goed voor 300 kilometer actieradius. In 25 minuten laadt de 100 kWh-accu op van 5 tot 80 procent.

Open laadbak voor e-bikes

Met een druk op de knop schuift de achterruit omhoog en de achterklep omlaag. Dan is de auto een soort pick-uptruck met een open laadbak, die volgens Audi handig is voor het vervoeren van elektrische fietsen of sportspullen.

Er gaat in die modus ook een scheidingswand omhoog om de inzittenden te scheiden van de laadruimte. De Audi heeft adaptieve luchtvering met adaptieve dempers.

Autonoom rijden en VR-brillen

Bij het activeren van de modus waarin de wagen autonoom rijdt, worden het stuurwiel en de pedalen ingetrokken. De inzittenden kunnen dan een headset voor augmented reality (AR) en virtual reality (VR) op zetten. In VR is bijvoorbeeld met handbewegingen de klimaatregeling in de auto te bedienen. 

De brillen kunnen dankzij de ingebouwde sensoren 'tot op de millimeter' rekening houden met het interieur van de auto en kunnen zo bijvoorbeeld informatie virtueel projecteren op de middenconsole in de wagen.

Meer autofabrikanten hebben de laatste jaren concepten laten zien waarbij brillen met AR en VR inzittenden vermaken als ze zelf niet aan het stuur zitten. Audi ziet voor de headset ook toepassingen buiten de auto. "De headset is bijvoorbeeld te gebruiken bij het navigeren op het fietspad of op de skipiste."

Productieauto

Met het PPE-platform wordt het volgens Audi mogelijk om 'technologie uit de luxeklasse in te bouwen in een uitgebreide reeks modellen'. Later dit jaar onthult het bedrijf een nieuwe productieauto die op PPE is gebouwd.

Deze stekkerauto's komen er dit jaar aan:

Luister ook: