Privacywaakhond kraakt plan kabinet voor centrale opslag vingerafdrukken
'Groot risico'

Privacywaakhond kraakt plan kabinet voor centrale opslag vingerafdrukken

30-01-2023 11:03 Laatste update: 11:03

Het is een 'groot risico' om alle vingerafdrukken, handtekeningen en pasfoto's van alle Nederlanders in één databank op te slaan. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het kabinet weegt bij de plannen de grote privacygevaren niet goed mee, vindt de waakhond.

De toezichthouder adviseert het kabinet om de plannen 'grondig aan te passen of anders in te trekken'. Volgens de AP legt het kabinet niet goed uit waarom de centrale opslag nodig is en brengt het 'de nadelen niet goed in kaart'. 

AP-voorzitter Aleid Wolfsen vreest dat de centrale database met biometrische gegevens het doelwit van cybercriminelen wordt. "De pasfoto’s en handtekeningen van bijna alle Nederlanders bij elkaar, en dan ook nog eens de vingerafdrukken van de mensen die wachten op een paspoort: dat is een goudmijn voor cybercriminelen." De gegevens kunnen volgens hem worden gebruikt om 'identiteitsfraude te plegen of mensen te discrimineren'.

Hellend vlak

Ook ontstaat volgens de privacywaakhond het risico dat de overheid de centrale databank later voor andere doeleinden dan de uitgifte van reisdocumenten gaat gebruiken. Wolfsen: "Eerst wil de politie die vingerafdrukken gebruiken voor het oplossen van zeer ernstige misdrijven, daarna ook voor iets minder ernstige misdrijven. Waar eindigt dat?" 

Nu bij de gemeenten

Nu heeft elke gemeente een eigen database met persoonsgegevens van mensen die een paspoort of identiteitskaart hebben aangevraagd. Het kabinet wil dat er een centrale database komt. Daarin staan dan de vingerafdrukken tot mensen hun paspoort of ID-kaart hebben gekregen. Pasfoto's en handtekeningen blijven langer bewaard.

Volgens de AP kijkt het kabinet alleen naar de voordelen van een centrale opslag. "Je moet echt met hele goede argumenten komen als je zoiets ingrijpends wil. Als je die niet hebt, dan moet je het gewoon niet doen", aldus Wolfsen.

Verantwoordelijkheid voor data

Ook vindt de toezichthouder dat de verantwoordelijkheid voor de data beter geregeld moet worden, omdat overheden zich anders 'achter elkaar kunnen verschuilen' als er iets misgaat.

Luister ook: