Microsoft en OpenAI vragen om schrappen rechtszaak over AI en auteursrecht
Kunstmatige intelligentie

Microsoft en OpenAI vragen om schrappen rechtszaak over AI en auteursrecht

30-01-2023 15:31 Laatste update: 16:21

Microsoft, dochterbedrijf GitHub en partner OpenAI vragen de Amerikaanse rechter om een zaak te schrappen waarin de bedrijven worden aangeklaagd voor het schenden van auteursrecht via hun software met kunstmatige intelligentie.

Er is de laatste tijd niet alleen veel te doen om de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI), maar ook om de juridische gevolgen. Kunstmatige intelligentie haalt overtuigende taal en kunst namelijk niet uit het luchtledige. AI laat zich 'inspireren' door te 'trainen' met bestaand materiaal. Volgens critici is dat verkapt plagiaat: diefstal van auteursrechtelijk beschermd materiaal dat online te vinden is.

Eén van die critici startte een rechtszaak tegen Microsoft, dochterbedrijf GitHub en partner OpenAI: maker van onder meer AI-chatbot ChatGPT. Het gaat in de rechtszaak om het systeem Copilot. Dat is sinds 2021 onderdeel van programmeer-site GitHub. Kunstmatige intelligentie van OpenAI geeft programmeurs suggesties voor nieuwe regels code, gebaseerd op kennis die is opgedaan met bestaande code uit de database van GitHub.

Over de grenzen van open source

De klacht leunt op de manier waarop het AI-systeem zijn kennis vergaart. Dat gaat door middel van 'scraping': de volledige inhoud van GitHub wordt dan als het ware bekeken en gekopieerd door de AI. Volgens de aanklagers is dat een wezenlijk anders geval dan wanneer een menselijke programmeur op GitHub zoekt naar een bestaand stuk programmeercode: dat is wél toegestaan onder de open source-licentie.

Op internet zijn veel zaken open source. Iemand stelt zijn werk dan openbaar en gratis beschikbaar, zolang de originele maker daarbij maar genoemd wordt: een gratis licentie, maar nog steeds een licentie. "Het doel van Copilot is het vervangen van grote delen van open source door het te pakken en het te beperken binnen de betaalmuur van GitHub", aldus de aanklacht.

"Dat schendt de licenties die open-source programmeurs hebben gekozen en genereert inkomsten met hun code ondanks de belofte van GitHub om dit nooit te doen", aldus de aanklagers.

'Klacht over hypothetische gevallen'

Volgens Microsoft is die lezing van de definitie van open source echter te nauw. Microsoft wijst op een zaak uit 2021, waarin het Amerikaans Hooggerechtshof onder het mom van open source toestemming geeft aan Google om open source code van het bedrijf Oracle toe te passen in Android, iets waar Google geld aan verdient.

De aanklagers hebben volgens Microsoft en GitHub "gebrek aan bewijs van schade of een anderszins levensvatbare claim". OpenAI stelt dat de aanklagers zich schuldig maken aan 'een grabbelton claims' over niet zouden gaan over schendingen van herkenbare wettelijke rechten. De aanklagers hangen hun klacht volgens de bedrijven op aan 'hypothetische gevallen', zonder te omschrijven hoe zij zelf benadeeld worden door de AI.

Meer rechtszaken over AI

De verwachting is dat dit soort rechtszaken vaker zullen worden aangespannen. Nu gaat het om programmeercode, maar ook geschreven artikelen en kunstwerken worden door AI 'gescraped'.

Eerder deze maand klaagden drie kunstenaars de AI-kunstgeneratoren Stable Diffusion en Midjourney aan, voor het plagiëren van hun kunstwerken. Ook  fotodatabank Getty Images startte een soortgelijke rechtszaak over AI-tools die plaatjes kunnen genereren.

Luister ook de Bright Podcast:

Kijk ook: