Extra beveiliging

MijnOverheid verplicht voortaan inloggen met sms of DigiD-app

30 januari 2023 om 21:09
Laatste update: 30 januari 2023 om 21:09

Sinds maandag is inloggen op MijnOverheid alleen mogelijk met de DigiD-app of een sms-controle. Gebruikers hebben daardoor altijd een telefoon of tablet nodig bij het inloggen.

Inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord kan voortaan niet meer bij MijnOverheid, het online-portaal van de overheid waar burgers onder andere communicatie van instanties ontvangen. Onderdeel van MijnOverheid is ook de Berichtenbox, met berichten over bijvoorbeeld de belastingaangifte, de kinderbijslag of het verlengen van een paspoort.

DigiD heeft eind 2022 de laatste 215.000 gebruikers die nog met alleen een username en wachtwoord inlogden over de maatregel een brief gestuurd

Volgens Logius, de voor DigiD verantwoordelijke overheidsinstantie, biedt inloggen in twee stappen extra beveiliging. "Dit is nodig omdat er steeds meer persoonlijke gegevens in MijnOverheid staan."

Het verplichten van tweestapsverificatie maakt het lastiger voor kwaadwillenden om met gegevens die ze bijvoorbeeld via phishing hebben gestolen in te loggen op accounts van slachtoffers.

Belastingdienst

Onder andere de Belastingdienst, UWV en zorgverzekeraars verplichten ook al de DigiD-app of een sms-controle bij het inloggen. Ook de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat dat vanaf 10 mei verplichten. 

Een informatiepagina geeft gebruikers uitleg over het aanzetten van de extra beveiligingsstappen. Gebruikers die problemen ondervinden kunnen ook terecht bij de Informatiepunten Digitale Overheid bij bibliotheken.

Luister ook de Bright Podcast: