Crypto-buit

'Noord-Koreaanse hackers stalen 1,7 miljard aan cryptomunten in 2022'

cryptomunten gestolen hackers noord-korea
1 februari 2023 om 17:50
Laatste update: 1 februari 2023 om 18:34

Hackers uit Noord-Korea wisten afgelopen jaar weer veel cryptomunten buit te maken. Het zou gaan om 1,7 miljard dollar aan gestolen crypto's.

Hackers die werden gelinkt aan de Noord-Koreaanse regering waren in 2022 goed voor een geschatte 1,7 miljard dollar aan buitgemaakte crypto's, een stijging van 400 miljoen ten opzichte van 2021. Dat meldt onderzoeksbureau Chainalysis.

In totaal hebben hackers vorig jaar voor een recordbedrag van 3,8 miljard dollar (3,5 miljard euro) aan cryptomunten gestolen. Een jaar eerder was dat nog voor 3,3 miljard.

'Kernwapens financieren'

Volgens de Amerikaanse overheid gebruikt Noord-Korea de opbrengst van die diefstal om wapenprogramma's te financieren, waaronder kernwapens. Zo is er een hackersgroep met de naam Lazarus die wordt gelinkt aan Pyongyang. Noord-Korea ontkent iets te maken te hebben met diefstal van cryptomunten.

Chainalysis zegt dat er vorig jaar meerdere golven waren in het hacken van cryptomunten. Er waren in maart en oktober sterke pieken te zien. Oktober was de ergste maand met 32 cyberaanvallen en bijna 778 miljoen dollar (ruim 712 miljoen euro) aan gestolen cryptovaluta.

Cross-chain bridges doelwit

De meeste cryptomunten (82 procent) werden door hackers gestolen via zogeheten DeFi-protocollen en daarvan was 64 procent afkomstig van cross-chain bridge-protocollen. Dat zijn protocollen waarmee gebruikers hun crypto's van de ene blockchain naar de andere kunnen overzetten.

De 'bruggen' zijn een aantrekkelijk doelwit voor hackers, zeggen de onderzoekers van Chainanalysis. "Als een bridge groot genoeg wordt, zal elke fout in de onderliggende slimme contractcode of een andere potentiële zwakke plek uiteindelijk worden gevonden en worden misbruikt door kwaadwillenden."

Luister ook: