© Apple

Apple maakt film over de totstandkoming van Tetris

Egerton als Rogers, die Tetris naar het westen bracht.

Met Nederlands personage

Apple maakt film over de totstandkoming van Tetris

02-02-2023 11:03 Laatste update: 11:03

Apple werkt aan een film over het verhaal van de totstandkoming van Tetris, nog steeds één van de bekendste games ter wereld.

De film heet 'Tetris' en verschijnt dit voorjaar al op de streamingdienst Apple TV+, meldt Apple. Tetris gaat in première tijdens het festival SWXS dat van 10 tot en met 19 maart plaatsvindt in de Amerikaanse stad Austin. De hoofdrol is voor acteur Taron Egerton, bekend van onder meer de Kingsman-films en zijn rol als Elton John in Rocketman. Egerton speelde ook de hoofdrol in de Apple TV+-serie Blackbird.

In Tetris vertolkt Egerton de rol van Henk Rogers: een naar de VS geëmigreerde Nederlander. Tetris werd in 1984 voor het eerst uitgebracht door de Rus Aleksej Pazjitnov, toen nog in de Sovjet-Unie. Rogers wilde de distributie-rechten van Tetris in handen krijgen, want hij rook een hit. Hoe dat liep, wat er van Pazjitnov is gekomen, en hoe Tetris één van de populairste games ooit werd, wordt in de film verteld.

Groeiende lijst films

Apple kocht de rechten voor de Tetris-film in 2020. Tetris komt in een groeiend rijtje Apple Original-films, na onder meer de Tom Hanks-films Greyhounds en Finch en de animatiefilms Wolfwalkers en Luck. Apple-film CODA won in vorig jaar de Oscar voor beste film. CODA gaat over een beginnend zangeres uit een verder doof gezin.

Tetris staat met ruim 520 miljoen verkochte exemplaren nog steeds ver bovenaan de lijst met populairste games ooit. Het spel is in enige vorm op vrijwel elke spelcomputer en telefoon te spelen.

Luister ook de Bright Podcast: