Online-oplichting

Politie: betaalverzoekfraude via Marktplaats fors gedaald

marktplaats betaalverzoek fraude
3 februari 2023 om 10:45
Laatste update: 3 februari 2023 om 10:50

Het aantal gevallen van betaalverzoekfraude via Marktplaats is volgens de politie in twee jaar tijd met 77 procent gedaald. Dat komt door een 'intensieve samenwerking' tussen de politie en Marktplaats.

De politie zegt meer informatie en inzichten over betaalverzoekfraude met Marktplaats te delen. "Door het sluiten van slimme allianties willen we voorkomen en verstoren dat cybercriminelen slachtoffers weten te maken", aldus Sylvia Laurensse van het cybercrimeteam van de politie in Limburg. Dat team kreeg in 2020 de regie over het onderwerp betaalverzoekfraude.

Bij 90 procent van de gevallen van betaalverzoekfraude waar in 2020 aangifte over werd gedaan, ontstond het contact via Marktplaats. Gesprekken tussen de zogenaamde koper en verkoper worden meestal met een excuus verplaatst naar een andere app, zoals WhatsApp. De schade door deze vorm van fraude is maandelijks tussen 500.000 en 800.000 euro.

Verdacht linkje

Betaalverzoekfraude werkt vaak als volgt. Een verkoper op Marktplaats krijgt via WhatsApp van een 'koper' een link toegestuurd om een kleine betaling of verificatie te doen van bijvoorbeeld 1 eurocent. De 'koper' zegt zo te willen controleren of de verkoper te vertrouwen is.

De link in zo'n nep-betaalverzoek gaat niet naar de banksite, Tikkie of iDeal, maar naar een phishingsite. Daar kan de oplichter meekijken als de verkoper inloggegevens invult en die gegevens gebruiken om betalingen te doen vanaf de rekening van het slachtoffer.

Maatregelen

Marktplaats zegt de afgelopen jaren meerdere 'technische maatregelen' te hebben doorgevoerd. Zo worden telefoonnummers van particuliere gebruikers bijvoorbeeld niet langer automatisch zichtbaar bij plaatsing van een nieuwe advertentie.

"Gebruikers moeten nu bewust kiezen om het telefoonnummer zichtbaar te maken en hierbij verplicht een voorlichtingstekst over deze vorm van fraude doorlopen", aldus Marktplaats-woordvoerder Maaike Veeling. Ook heeft Marktplaats miljoenen gebruikers via e-mails en meldingen voorgelicht over betaalverzoekfraude.

Aangifte

De politie heeft ook contact met andere handelsplatformen om kennis te delen over hoe criminelen hun platformen misbruiken.

Volgens de politie is het belangrijk dat slachtoffers aangifte doen. Laurensse: "Juist door aangiftes krijgen we een fenomeen in beeld en kunnen we de juiste prioriteiten leggen in de opsporing, preventie en verstoring." Aangifte doen van betaalverzoekfraude kan ook via internet.

Zo voorkom je betaalverzoekfraude:

Wees extra alert als iemand wil overschakelen naar WhatsApp of een andere app.

Pas op met wie je je telefoonnummer deelt.

Stuur geen gegevens van je pinpas, creditcard of internetbankieren.  

Vraag kopers of ze direct via de berichtenfunctie van een platform willen reageren.

Controleer via deze politiesite of gegevens van de (ver)koper bekend zijn bij de politie.

Luister ook: