'Bezorgdrones Amazon tot nu toe een flop'
Drone-bezorging

'Bezorgdrones Amazon tot nu toe een flop'

03-02-2023 13:38 Laatste update: 04-02-2023 09:12

De dronebezorgdienst van Amazon is in de eerste anderhalve maand nog niet van de grond gekomen. De Amazon-drones leverden nog maar bij zeven Amerikaanse huizen pakketjes af.

Na bijna tien jaar voorbereiding begon Amazon in december met zijn eerste drone-bezorgingen in twee plaatsen in Californië en Texas. Half januari hadden de bezorgdrones volgens The Information nog maar bij zeven huizen bestellingen afgeleverd.

Een van de redenen is dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA per geval toestemming aan Amazon moet geven. De FAA heeft de webwinkelreus meerdere strenge beperkingen opgelegd. Verzoeken van Amazon om die beperkingen te versoepelen zijn volgens The Information 'grotendeels afgewezen'.

Controleren op auto's in de buurt

Amazon-medewerkers moeten bijvoorbeeld controleren of er geen auto's over omliggende wegen rijden voordat een bezorgdrone de lucht in mag. Dat komt doordat de Amazon-drones relatief zwaar zijn. De lichtere bezorgdrones van Wing, Flytrex en Zipline hebben van de FAA wel toestemming gekregen om zonder checks over wegen te vliegen.

Van 3 meter hoogte droppen

Amazon-klanten die een bestelling per drone willen ontvangen hebben een achtertuin nodig waar hun pakketjes kunnen worden afgeleverd. De drone kan ook alleen een doos van een bepaald formaat vervoeren. Die doos laat hij vanaf een hoogte van zo'n 3 meter vallen in de tuin. Daardoor zijn veel producten ook niet geschikt voor de dronebezorging. 

Amazon zegt tegen The Informatie te voldoen aan alle veiligheidsnormen en het bedrijf 'verwelkomt de rigoureuze evaluaties door de FAA'. 

Grote ontslagronde

De dronetak van Amazon zou ook hard zijn getroffen door de grote ontslagronde bij Amazon, waarbij 18.000 banen werden geschrapt. Daardoor zouden de bezorgteams op de twee locaties zijn gehalveerd. Volgens een woordvoerder hebben de ontslagen geen invloed op de droneplannen van het bedrijf. 

Lawaai van Google-drones

Google-zusterbedrijf Wing heeft de afgelopen jaren al meer dan 300.000 drone-bezorgingen gedaan. Wing is actief in regio's in de VS, Finland, Ierland en Australië. In dat laatste land leidden de bezorgdrones tot klachten over geluidsoverlast.

Bright bekeek de Amazon-bezorgdrone:

Luister ook: